Je li hrana iz mikrovalne zdrava? Koliko često grijete ili ‘kuhate’ u njoj?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U današnje vrijeme gotovo i ne postoji kućanstvo bez mikrovalne pećnice. Njezina je upotreba doista raširena i raznolika – ne samo da se u njoj pripremaju gotova jela već i kolači, a služi čak i pri zagrijavanju nejestivih predmeta poput maske za lice (savjet kojeg se može naći na „beauty portalima“). Kritičara mikrovalnih pećnica ima možda podjednako toliko koliko i njezinih poklonika, pa ipak, većina kritika najčešće proizlazi iz nepoznavanja materije o kojoj se govori. No svi stručnjaci slažu se u jednome – hrana iz mikrovalne pećnice sigurno ne zrači niti je „radioaktivna“.

Za pripremu hrane u mikrovalnoj pećnici uvijek birajte stakleno ili keramičko posuđe, čak i ako posjedujete posude od plastike koja je „sigurna za korištenje u mikrovalnoj pećnici“. 

Istraživanje američkih znanstvenika iz 2011. godine pokazalo je da većina plastičnih proizvoda koji su bili označeni kao sigurni za korištenje u mikrovalnoj pećnici ispuštaju kemikalije s estrogenskom aktivnošću (EA), a što može doprinijeti razvoju zdravstvenih tegoba. Pri zagrijavanju plastike u mikrovalnoj pećnici može doći do oštećenja te se ubrzati ispuštanje štetnih tvari. Prebacite li hranu prije obrade u staklenu ili keramičku posudu, izbjeći ćete taj rizik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI