Je li Lacković zbog Bandića kompromitirao ideju nezavisnosti u politici

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Proglašenje Milana Bandića počasnim građaninom Đurđevca, i to na prijedlog Željka Lackovića, koji je ušao u Hrvatski sabor kao Bandićeva zamjena, otvorilo je polemiku je li Lacković taj prijedlog dao jer je Bandić doista zaslužio počasnu titulu ili zbog vlastitog političkog probitka, kako je to ustvrdio šef đurđevačkog SDP-a Marko Fucak.

No, otvara se i pitanje je li Lacković svojim djelovanjem kompromitirao ideju političke nezavisnosti. Ako se kao formalni uvjet da netko bude nezavisan u politici uzme to da ne pripada ni jednoj stranci, onda Lacković ne prolazi taj test budući da je u lipnju 2017. godine osnovao stranku pod imenom Željko Lacković – nezavisne liste.

Neka medijska izvješća, pak, govore o tome da se prije toga bio učlanio u Bandićevu Stranku rada i solidarnosti prije parlamentarnih izbora 2016. godine, na kojima je bio drugi na Bandićevoj listi za drugu izbornu jedinicu.

– Umjesto Bandića, u Sabor će Željko Lacković, član stranke i gradonačelnik Đurđevca – objavljeno je u Jutarnjem listu dan nakon izbora.

S jednog od skupova nezavisne liste uoči izbora

Neke informacije govore da je Bandićevoj stranci pristupio kako bi se osigurao da uđe u Sabor, odnosno kako ga ne bi „preskočili“ kao nezavisnog kandidata u korist nekog člana stranke. Ipak, traga o učlanjenju nema u Lackovićevim imovinskim karticama.

Kako bilo, đurđevački političar u Saboru se pridružio zastupničkom klubu Stranke rada i solidarnosti, da bi iz njega izišao. Počasnu titulu koju je Grad Đurđevac dao Bandiću, tako, u oporbenim redovima tumače ponovnim zatopljavanjem političkih odnosa između njih dvojice.

O tome smatraju li da je Željko Lacković nezavisan političar, razgovarali smo s političarima iz naše županije koji ne pripadaju ni jednoj stranci.

Na pitanje smatra da je Lacković nezavisan političar i dijeli li s njime i dalje zajedničku političku platformu, odnosno jesu li i dalje politički partneri, križevački gradonačelnik Mario Rajn odgovorio je: – Nisam član niti jedne političke stranke pa tako ni stranke Željko Lacković – nezavisne liste.

Znači li takav odgovor da se križevački gradonačelnik odmiče od Lackovića, koji mu je bio dao podršku kad se kandidirao za prvog čovjeka grada? Moguće. No, još koncem prosinca prošle godine Rajn je bio jedan od uzvanika na božićnom domjenku koji je Lacković priredio za „nezavisnu ekipu“ u đurđevačkom Starom gradu. Na domjenku je bilo još nekoliko naših sugovornika, poput koprivničkog vijećnika Antonija Grgića i načelnika Drnja Petra Dombaja.

– Danas ima mnogo političara koji zloupotrebljavaju pojam nezavisnosti. Nije isto kada je netko bio u stranci, pa iz nje izašao, pa se proglasio nezavisnim – kao, primjerice Darko Milinović u Lici – i kada netko nikad nije bio ni u jednoj stranci, poput mene – rekao je Dombaj na pitanje o Lackovićevoj političkoj nezavisnosti.

– Kad smo ulazili u izbore, ja sam ga podržao, ali kasnije smo krenuli svaki svojim putem. Mislim da Lacković i dalje ima pravo zvati se nezavisnim politčarem – kazao je Dombaj i zaključio kako stranke nisu dobre i kako su one uništile Hrvatsku.


Rajn: Nisam član niti jedne političke stranke pa tako ni stranke Željko Lacković – nezavisne liste

Grgić je, pak, burno reagirao kad mu je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na sjednici Gradskog vijeća spočitnuo da ne želi govoriti o radnjama svog političkog šefa Željka Lackovića, koji provodi medijski linč u Koprivnici.

– Moja lista nema veze ni jednom drugom listom – kazao je tada Grgić Jakšiću.

Na naše pitanje o Lackovićevoj političkoj nezavisnosti, pak, odgovorio je kako se budućnost Koprivnice mora rješavati u Koprivnici, a ne u Zagrebu ili Đurđevcu.

„Prvoborca“ nezavisne scene u Koprivnici Sinišu Bosanca, pak, ne čudi to što Bandić dobiva počasne doktorate i građanstvo budući da je, kako veli, naše društvo izgubilo sve kriterije.

– S obzirom na utjecaj Željka Lackovića u Đurdjevcu, jasno je da je Gradsko vijeće donijelo odluku pod njegovim utjecajem. Lacković je iskoristio nezadovoljstvo mainstream politikom da bi ostvario svoj politički uzlet. No, njegov politički habitus jest čisti politički pragmatizam. Ako time donosi zajednici, možda je to i bolje nego politika antagonizacije s političkim neistomišljenicima – rekao je Bosanac.

Da je Lacković pragmatičar, smatra i dr. Danijela Glavosek Kovačić, koja je uz njegovu podršku u Koprivnici osvojila dva mandata, da bi se prije nekoliko mjeseci povukla iz vijećničkih klupa.

– Mislim da je Lacković dosta nezavisan, ali je i pragmatičar, koji gleda kako u svoj kraj dovući novac. U oporbi je mogao samo galamiti, a od toga ništa. Osim toga, financijski je neovisan. Kod nas se mnogi ljudi ne bave politikom iz časti i iz želje da pomažu ljudima, nego zbog svojih materijalnih probitaka – rekla je ona.

Naši sugovornici nisu konkretizirali od čega se sastoji Lackovićeva „pragmatičnost“ i odnosi li se ona možda na činjenicu da je nedugo nakon što je, kao član vladajuće većine u Saboru, glasao protiv smjene ministra financija Zdravka Marića bio imenovan u Državno sudbeno vijeće, s koje pozicije odlučuje o karijerama sudaca, ili na to što je članica njegove „nezavisne stranke“ Dajana Milodanović ušla u Podravkin nadzorni odbor.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI