NAJDUŽI BRAK U HRVATSKOJ? Marica i Tomo Vinković proslavili mnogo više od dijamantnog pira…

Život ih nije mazio, ističe gospođa Marica, ali nikad se nije dogodila nijedna veća svađa jer je njihova ljubav bila jača od svih životnih nedaća


Autor: podravski.hr — 29.11.2017. / 12:32 Stil

Marica i Tomo Vinković vjenčali su se 17. studenoga 1946. (manja sllika), a ovih su dana obilježili 71 godinu braka

Marica (91) i Tomo (93) Vinković iz đurđevačkog prigradskog naselja Budrovac imaju jedan od najdužih brakova u Hrvatskoj. Na blagdan Svete Elizabete, prošlog petka, proslavili su 71. obljetnicu braka. To je osjetno više od dijamantnog pira koji se obilježava nakon 60 godina zajedničkog života.
Upoznali su se još u djetinjstvu jer su oboje iz Budrovca, a u mladenačkim danima njihovo prijateljstvo preraslo je u ljubav koja ih i danas veže.
– Od prvih dana poznanstva odlično smo se slagali. Kako smo odrastali, polako smo shvaćali da smo stvoreni jedno za drugo i 17. studenog 1946. godine smo se vjenčali – priča nam Marica Vinković.
Iako ih je život nije mazio, dodaje Marica, nikad se nije dogodila nijedna veća svađa jer je njihova ljubav jača od svih životnih nedaća. Međusobno uvažavanje i razumijevanje, uz neizostavnu ljubav, njihov su recept za uspješan brak.
– Treba se poštivati i biti strpljiv. Bilo je dana kad nam nisu cvale ruže, ali i oni su sastavni dio bračnog života. Prava ljubav uvijek pobjeđuje i tako smo eto mi dogurali i do 71. godine zajedničkog života – kaže Tomo Vinković.
Od djece imaju kćer Mariju koja sa zetom Zdravkom živi s njima. Marica i Tomo ponosni su što i njihova kći ima takav skladan brak i po bračnom stažu ide njihovim stopama.
– Do prije šest i pol godina živjeli smo sami sve dok Marica nije ostala nepokretna. Tad nam se vratila kći Marija i njen suprug i oni sa mnom paze da Marici ništa ne nedostaje – rekao je Tomo Vinković te dodao da su posebno ponosni na unuke, Damira i Darjana.
Tomo će 6. prosinca proslaviti svoj 93. rođendan, a Marica će 20. prosinca napuniti 91 godinu. Za razliku od supruge, Tomo nema nikakvih zdravstvenih problema pa i on može voditi brigu o svojoj Marici.
– Predivno je s voljenom osobom provesti 71 godinu i često znamo reći da je naša ljubav prava i vječna, baš kao što govore bračni zavjeti koje smo izrekli na vjenčanju – ističu Marica i Tomo Vinković. (db)
FOTO: OBITELJSKI ALBUM