Je li to moguće? Kamenje na pruzi u našoj županiji testirali čak 76 puta – i dalje ne znaju je li u redu!?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno u našoj županiji prva je pruga koja se na području Hrvatske gradila u posljednjih pola stoljeća. Koštala je oko 260 milijuna kuna, a u kamen tucanik “investirano” je oko 7,7 milijuna kuna.

Međutim, Jutarnji list, otkrio je nevjerojatnu činjenicu – nitko živ ne zna je li taj kamen uopće tražene kvalitete!? Nije čak ni to tužno, možete li vjerovati da su četiri neovisna laboratorija napravila ni manje ni više nego 76 ispitivanja običnog kamena. Zaključak je da je ok. Međutim uprava HŽ Infarastrukture na čelu sa šefom održavanja Damirom Ćavarom želi novo ispitivanje na osnovi “vizualnog pregleda njegovih radnika”.

-Uprava na to pristaje te su angažirani IGH i tvrtka TPA koji će u sljedećem razdoblju provesti novo ispitivanje tucanika na cijeloj dionici pruge, a uzorci će se izdvajati u prisutnosti predstavnika izvođača i nadzora – piše Jutarnji i dodaje da bi to trebalo koštati još 100.000 kuna.

Utvrde li da je ipak loše kvalitete trebalo bi se naplatiti od izvođača španjolske Comse i njemačkog Wiebea.

Inače iz Sektora održavanja u HŽ-u, nakon svih testiranja poslali su dopis u kojem navode da se tucanik drobi na dijelovima pruge i predlažu navedeno novo laboratorijsko ispitivanje.

“To kamenje fiksira drvene pragove kako ne bi došlo do sužavanja ili širenja šina. Dakle, željeznički tucanik je iznimno važan za sigurno odvijanje prometa.”, pojašnjava ulogu tog kamenja Jutarnji.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI