JEDAN OD MNOGIH Nedeljko: Kak’ mi je u Irskoj? Super, radim i uživam, a svaki tjedan mi sjedne 500 eura

Svakome tko loše živi u Hrvatskoj Nedeljko preporučuje da okuša sreću u Irskoj


Autor: podravski.hr — 16.09.2018. / 11:57 Aktualno

Nedeljko se ipak jednog dana planira vratiti

– Je li mi žao što sam otišao? Čujte, kad je u pitanju sila, nema tu mjesta za pitanja je li mi žao ili ne – reći će Nedeljko Lukačić, jedan od tisuća Hrvata koji su sreću potražili u Irskoj.

U Križevcima često posjećuje sestre i njihove obitelji. Tu je i 2013. godine otvorio kafić. Mučio se, veli, dvije godine, a onda odlučio „potegnuti“ u Irsku.

– Bila je to stalna borba s uvjetima poslovanja kod nas. Na plaću dvaput plaćaš porez, pa ide porez na dobit, pa porez na potrošnju, pa su PDV digli s 13 na 25 posto, pa je tu ZAMP… Odustao sam – pripovijeda Nedeljko.

Kafić je zatvorio prije tri godine i prvi put se našao na „zelenom otoku“. Nije, veli, bilo bajno. Vraćao se potom i odlazio nekoliko godina, sve dok nedavno, na preporuku prijatelja s kojim je radio, nije našao dobar posao u veliko mesnoj industriji na sat vremena od Dublina, kod grada Shercocka.

– Firma se bavi peradarskom proizvodnjom i puno izvozi, najviše u Njemačku i Francusku. Posao nije težak, a jako je dobro plaćen. Tjedno radim 45 sati i dobijem 500 eura. To je najmanje 2000 eura mjesečno, a ako radim nedjeljom, što ne moram, još i više, jer se plaća duplo – kaže Nedeljko.

Treba biti strpljiv i prilika će doći, kaže Nedeljko

Primanja su, dakle, odlična za naše pojmove, a kakvi su troškovi?

– Stanovanje je skupo za samca, ali ako uzmete kuću s još dvojicom, to je 230 eura mjesečno plus režije. Ipak, ne možeš tamo luksuzno živjeti ako hoćeš nešto ušparati. Namjeravam kupiti automobil i ondje je osiguranje jako skupo, 3000 eura i još 300 eura cestarine ako je automobil novi. Ako se ide doktoru, samo da vas primi košta 50 eura. Posjet zubaru najmanje 70 eura – objašnjava Nedeljko.

U tjednu, veli, nema baš puno vremena za sebe. Radi od 17.20 do 1-2 sati ujutro. – Irci zbilja jako puno piju, a pivo im je odlično. I nemaju baš osjećaj za potrošnju – kad imaju, onda troše. Općenito su Irci jako slični nama Hrvatima i dobro se odnose prema strancima.

Svakome tko loše živi u Hrvatskoj Nedeljko preporučuje da okuša sreću u Irskoj, ali upozorava kako valja biti strpljiv.

– Potrebno je tu i malo sreće. I svakako je sa sobom potrebno uzeti najmanje 600-700 eura jer od prvih nekoliko plaća dobije se samo polovica – reći će on.

U Irskoj planira ostati nekoliko godina te se vratiti sa ušteđevinom te se ponovno okušati u ugostiteljskim vodama, a želja mu je da to bude negdje na Jadranu. (hš)