Jedan od najvećih bolesti današnjice: Imate li i vi probleme s križoboljom?

Križobolja ili lumbago jedan je od najučestalijih problema današnjice, a prema epidemiološkim podacima zapadnih zemalja, 50-80 posto opće populacije barem jednom u životu ima bolove u donjem dijelu leđa. Pojam križobolje (lumbago), označava osjećaj boli u mirovanju ili pri kretanju u donjem, slabinskom dijelu kralježnice.

O išijasu govorimo kada se bol osjeća duž jedne ili obje noge, a ako istovremeno postoji bol u slabinskom dijelu kralježnice i u nozi, tada kažemo da se radi o lumboišialgiji (lumboishialgia). Zapravo, križobolja i lumboišialgija ne predstavljaju neku posebnu bolest, već se radi o raznim degenerativnim procesima koji su lokalizirani u donjem dijelu kralježnice.

Glavni uzrok tome svakako je razvoj moderne civilizacije. Nedovoljna tjelesna aktivnost i sjedilački način života, neka specifična zanimanja, nepovoljan položaj tijela kod pojedinih radnih procesa, stalno ponavljanje određenih položaja, povećana fizička naprezanja, razne povrede te niz drugih faktora mogu biti vanjski činioci koji doprinose pojavi bolnih križa. Kod mlađe populacije kao glavni uzrok problema s leđima najčešće se navodi nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje, te prekomjerno sjedenje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukralježničkih kolutova.

Takvo naprezanje može biti težak fizički rad ili višesatni nepravilni tjelesni položaj, a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići. Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. Ponekad tegobe s leđima nastaju tjednima ili mjesecima, a započinju s ukočenošću i sve jačom boli. No, te se tegobe mogu javiti i iznenada s naglom oštrom boli koju potakne primjerice podizanje nekog tereta. U starijih ljudi križobolja je najčešće posljedica degenerativnih promjena na kralješcima slabinskog dijela leđa, prvenstveno promjene na jednoj ili više hrskavičnih pločica koje se nalaze između svaka dva susjedna kralješka koje nazivamo intervertebralnim diskovima. Iste bolove u križima i nozi, s oštećenjem živca, mogu uzrokovati i razna druga oboljenja kao što su tumori, upale, povrede, prirođene promjene u donjem dijelu kralježnice, ginekološka oboljenja, i dr. Međutim, ovi te još neki drugi uzroci zaista su rijetki te ne predstavljaju toliki javnozdravstveni problem.

Također, prekomjerna tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala, prevelika psihička napetost i kronični stres također mogu uzrokovati križobolju, savjetuje neurolog dr. Darijo Sučević.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI