Jedan od posljednjih u Podravini: Cijeli život ih je uzgajao, a sad odustaje

Ivan Bobovec (71) iz Gole nakon sedam desetljeća odustao je od uzgoja konja. Od ranog djetinjstva na svom imanju Ivan je imao konje, a u proteklih 20 godina uzgajao je hrvatske hladnokrvnjake. Do prije dva mjeseca Ivan je stalno na svom imanju imao najmanje po pet grla konja, a bez obzira na silnu ljubav prema konjogojstvu, „prelomio“ je da će isprazniti štalu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Uzgoj konja odavno nije isplativ, no imao sam ih za svoju dušu jer je meni sve donedavno moje imanje bez njih bilo nezamislivo. Država je smanjila poticaje po grlu i jednostavno sam odlučio isprazniti štalu u kojoj su bili konji. Za mene to nije bila nimalo laka odluka, no kako je stočarstvo općenito srozano na niske grane, morao sam je donijeti. Ta odluka pogodila je i moje unuke – priča nam Ivan Bobovec.

Ivan je bio i glavni inicijator za osnivanje Konjogojske udruge Prekodravlje pa mu je i zbog toga odluka o prodaju konja još teže pala. U cijeloj Podravini, dodaje on, broj uzgajivača konja smanjuje se iz godine u godinu.    

– Da sam desetak godina mlađi, možda bih ostavio koje grlo, čisto iz ljubavi prema konjima. Žalosno je da našoj državi nije u interesu da se uzgajaju konji, pogotovo hrvatski hladnokrvnjaci koji su autohtona pasmina. Situacija nije ništa bolja ni u uzgoju krava pa moj sin koji je preuzeo brigu o gospodarstvu razmišlja da odustane od stočarstva. Kao uspomenu na konje ostavio sam kola u kojima sam se vozio i kompletnu opremu – zaključio je Ivan Bobovec.

FOTO Ivan Bobovec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI