Jedan od rijetkih: ‘Nisam zadužen, povećat ću stočni fond i proizvodnju mlijeka!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mario Martinčević iz Molva Ledina jedan je od rijetkih farmera u našoj županiji koji će povećati proizvodnju mlijeka. Iako je otkupna cijena mlijeka daleko ispod one koju priželjkuju farmeri, Mario će uskoro kupiti deset novih junica, a ta će ga investicija koštati 150.000 kuna.

Trenutno uzgaja 68 grla goveda, od čega je 30 muznih krava s proizvodnjom od 700 litara mlijeka dnevno.

– Moja je prednost što nisam kreditno zadužen pa mogu uložiti u povećanje proizvodnje i nadati se da će doći do rasta otkupne cijene mlijeka. Domaća proizvodnja mlijeka stalno je u padu pa svi mi koji ne smanjujemo fond muznih krava priželjkujemo da će mljekarska industrija ozbiljno razmatrati povećanje cijene koje je nužno – kaže Mario Martinčević.

Kupnju novih junica, dodaje on, sufinancirat će mu Ministarstvo poljoprivrede, i to s 30.000 kuna. S novim grlima proizvodnju će povećati na oko 1000 litara mlijeka dnevno.

– Polako se pripremam za modernizaciju proizvodnje pa je i to jedan od razloga za povećanje. Plan mi je kupiti i robota za mužnju koji ujedno pomaže i da krava daje više mlijeka – ističe Mario Martinčević.

Trenutno za litru mlijeka Mario dobiva između 2,6 i 2,8 kuna, čime je upitna profitabilnost. Prije 15 godina, naglašava Mario, farmeri su za litru mlijeka dobivali i po četiri kune, što dovoljno govori da je trenutna otkupna cijena mizerna.

– Kad se uzme u obzir koliko su nam u tih 15 godina porasli troškovi proizvodnje i života, jasno je zašto nam stalno pada stočni fond i proizvodnja mlijeka. Obrađujem 65 hektara zemlje pa se nešto zaradi i od prodaje kukuruza i to je razlog zbog kojeg stalno razmišljam o novim ulaganjima i povećanju proizvodnje. Odabrao sam poljoprivredu za svoje zvanje i povratka više nema, pa mi se ne isplati kukati nego još više raditi kako bi se od tog rada moglo i živjeti – zaključio je Mario Martinčević.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI