JEDINA MUŠKA ‘TETA’ Jurica Šincek (38): Djeca me u vrtiću znaju zvati striček, tata, ali i – strina

Mnogo puta dječaci ne mogu razgovarati sa svojom tetom o nekim, uvjetno rečeno, 'muškim stvarima'. Primjerice, često me mališani znaju pitati o nekoj utakmici i što mislim kako je igrao njihov omiljeni nogometaš - kaže striček Jura


Autor: podravski.hr — 06.12.2018. / 8:54 Aktualno

Stričeka Juricu klinci u vrtiću obožavaju

Jedini muški odgojitelj u dječjim vrtićima u Ludbregu je Jurica Šincek (38) iz Smjehuljice. Popularni striček Jura već više od 12 godina radi kao „muška teta“ i kaže kako taj posao ne bi mijenjao ni za što na svijetu. Nedavno smo pisali i o jedinom vrtićkom stričeku u Koprivničko-križevačkoj županiji, a tekst možete pročitati OVDJE.
Iako kod upisa na fakultet nije planirao biti odgojitelj, već učitelj, sudbina je ipak odradila svoje i smjestila Juru na mjesto gdje može dati najviše.
– Kad sam upisivao fakultet, trebao sam upisati učiteljski smjer. No, bilo je mjesta i na smjeru za odgojitelja u vrtićima. Tad sam pomislio da mi je jedino bitno da radim s djecom jer sam osjetio da je to moj poziv. Tako sam upisao odgojiteljski smjer – objasnio je Jurica Šincek i dometnuo da mu niti jednom nije palo na pamet da je to profesija uglavnom rezervirana samo za ženske osobe.
– Nisam nikad o tome tako razmišljao niti sam ikad osjetio bilo kakve predrasude od prijatelja, roditelja ili djece. Radim svoj posao s ljubavlju i velikom motivacijom i to je jedino važno – napomenuo je Jurica.
Kako nema nikakvih negativnih iskustava kao muška teta, Jurica je zato vrlo lako nabrojio pozitivne strane muškog odgojitelja.

Jurica kaže da on s dečkima lakše razgovara o ‘muškim stvarima’

– Mnogo puta dječaci ne mogu razgovarati sa svojom tetom o nekim, uvjetno rečeno, ‘muškim stvarima’. Primjerice, često me mališani znaju pitati o nekoj utakmici i što mislim kako je igrao njihov omiljeni nogometaš. Kad možemo na taj način popričati, lakše je doprijeti do djece – objasnio je Šincek.
Ipak, još je jedna stvar drukčija u odnosu djece prema muškom odgojitelju.
– Primijetio sam da, kad nastupim s autoritetom, djeca nešto brže i poslušnije reagiraju, tako da mi je ponekad lakše uspostaviti red nego mojim ženskim kolegicama, koje, da ne bude zabune, nemaju nikakvih problema s autoritetom – objasnio je Jurica Šincek, koji se prisjetio nekoliko zabavnih anegdota iz svog rada s vrtićarcima.
– Nekoliko su me puta djeca zamijenila sa svojim ocem i nazvala me tata, no ipak mi je najčudnije bilo kad me jedan mališan oslovio kao strina. Ne znam gdje je pronašao sličnosti. No, mala djeca ponekad se u potpunosti izgube u igri i svejedno im je tko je pokraj njih – napomenuo je Jurica Šincek.
Što se tiče suradnje s odgojiteljicama i dinamike rada u vrtiću, smatra da bi svaki vrtić trebao imati i ženske i muške odgojitelje.
– Moje je mišljenje da bi nas trebalo biti pola-pola. Kao i u većini obitelji, postoje mama i tata, tako bi i u vrtiću ovakav odnos, smatram, blagotvorno djelovao na razvitak djece – zaključio je striček Jura. (md)

Striček Jura sa svojim kolegicama, vrtićkim tetama

FOTO: NIKOLA WOLF