Jedini kovač u Podravini: Zarada nije bajna, ali može se preživjeti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marijan Trstenjak (55) iz Velike Črešnjevice, naselja na pitomačkom području, jedini je registrirani kovač u Podravini. Od ranog djetinjstva izučavao je svoj zanat i on je zapravo četvrta generacija kovača iz obitelj Trstenjak.

– Posao kovača zaštitni je znak moje obitelji. Iako taj zanat polako izumire zbog industrijalizacije, ni u jednom trenutku nisam razmišljao da zatvorim svoj obrt.  Još se uvijek nađe posla, a najviše radimo na izradi dijelova za plugove i kultivatore. Zarada nije bajna, ali se može preživjeti bez obzira na sve probleme koji muče nas male obrtnike – priča nam Marijan Trstenjak.

Marijan sa sinovima

U kovačnicu obitelji Trstenjak, dodaje Marijan, dolaze i brojni poljoprivrednici iz Slavonije i Međimurja pa pokriva široko tržište. Posebno je Marijan ponosan na činjenicu da su njegova dva radnika sinovi Dubravko i Martin pa je obitelj dobila i petu generaciju kovača.

– Stariji sin Dubravko dvije godine i deset mjeseci radio je u Njemačkoj, ali se odlučio vratiti doma i nastaviti obiteljsku tradiciju bez obzira na to što mu zarada nije onakva kakva je bila u dijaspori. Martin mi se odmah nakon završetka srednje škole pridružio u poslu, a po svemu što obojica rade može se reći da su naslijedili gene pravog kovača – ističe Marijan Trstenjak.

Kako bi posla bilo tijekom cijele godine, kaže Marijan, počeli su izrađivati kovane ograde.

– Sad kad sam dobio dva radnika stvorili su se uvjeti da proširim ponudu. Svaka ograda koju izradimo je unikatna, a ručnom radu nikako u izgledu ne mogu parirati strojevi pa stalno imamo posla. Iako je zanimanje kovača teško i naporno te bez pravog radnog vremena, ne žalimo se i trudimo se opstati na zahtjevnom tržištu – zaključio je Marijan Trstenjak.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Virovci obilježili Dječji tjedan

Društvo Naša djeca iz Virja prigodnim je aktivnostima obilježilo Dječji tjedan. Priređene su razne igre, crtanje dječjih motiva u parku u Virju te pisanje poruka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI