Jedini stanovnik Staroga brega u klijeti od blata bez struje i vode. Kaže: Ovo je život iz snova!

Samoća ga uopće ne muči


Autor: podravski.hr — 13.02.2018. / 7:33 Stil

Joža Solarić kaže da uživa u svojem malom raju

Joža Solarić (62) jedini je stalni stanovnik Starog brega, predjela u naselju Cvetkovec u općini Rasinja kod Koprivnice. Već osam godina Joža živi u klijeti zidanoj od blata i staroj više od stotinu godina.
U klijeti nema priključka struje niti tekuće vode, ali, začudo, Joža se uopće ne žali. Kaže da mu je na Starom bregu živjeti kao u snu.
– Postavio sam si solarne ploče tako da imam struje za osnovne potrebe. Jedini problem mi je voda, koju moram dovoziti u kanistrima. Preko ljeta imam improvizirani tuš od bačve. Zimi se perem po starinski, u lavoru. No sve to je nevažno jer živim u predivnom kraju koji me smiruje i opušta – navodi.
Pored klijeti je i stari nasad ‘hotele’ koji Joža s ljubavlju obrađuje kako bi imao čime okrijepiti dušu. Pitali smo ga, ne muči li ga samoća, kao jedinog stanovnika Starog brega, posebice u zimskim dugim noćima.
No, istina je sasvim drukčija jer Jožina stoljetna klijet mjesto je druženja i prijateljstva. Svojevrsna oaza spokoja za njegovo društvance iz Starog brega.
– Ma kakva samoća, svaki dan imam goste. Kod mene je glavno okupljalište mojih međaša, koji u blizini imaju klijeti. Dvojica sjednu na kauč, jedan na jedini stolac koji imam, a ja sjedim na kašeti od mineralne vode. Svaki dan razgovaram o raznim temama. Većinom su to neozbiljne stvari, a klonimo se politike jer je moj dom na neki način postao naše utočište, ali i sklonište od svakodnevnih briga i loših vijesti – objasnio je Joža Solarić, koji je dodao da mu nešto stvarno ipak posebno znači.
– Najljepše mi je dok me dođe posjetiti moja kći. Uza sve to, iako živim u izolaciji, imam vrlo ispunjen život – zaključio je Joža, koji je po našem odlasku krenuo u podrum natočiti vino da ono ne bude prehladno kad navečer dođu njegovi prijatelji na okrjepu i čašicu razgovora. (md)

Klijet od blata stara je više od stotinu godina

FOTO: NIKOLA WOLF