JEDINO HRVATSKO SELO JAGODA Vrijedni mještani proizvedu 250 tona jagoda i sve prodaju na kućnom pragu

Nitko od mještana Čukovca nema ugovore o otkupu jagoda, već sve prodaju na kućnom pragu, a ono što ostane završi u pekmezu, rakiji i drugim proizvodima


Autor: podravski.hr — 22.05.2013. / 11:27 Stil

LUDBREG – Počela je sezona jagoda u Čukovcu kod Ludbrega, jedinom hrvatskom selu jagoda. Proizvođači, njih 24, postavili su štandove ispred kućnih pragova i tržišna utakmica može početi. Naplatili su svoj trud jer im je ove godine vrijeme išlo na ruku, a neki od njih su čak i proširili proizvodnju zbog veće zarade. Prema okvirnoj procjeni samih proizvođača, cijelo selo Čukovec godišnje proizvede oko 250 tona jagoda.
Ljiljana Lazić, koja ima ukupno 12 tisuća sadnica jagoda, zadovoljna je urodom.
– Prvim ovosezonskim jagodama cijena je bila 30 kuna po kilogramu. Već drugi tjedan cijena je manja jer dolaze u puni rod – rekla je Ljiljana Lazić.
Nitko od njih nema ugovore o otkupu jagoda, već sve prodaju na kućnom pragu, a ono što ostane završi u pekmezu, rakiji i ostalim proizvodima koji se od jagoda mogu napraviti. Prošle godine su jagode bile zrele početkom svibnja, a ovogodišnja berba kasni do dva tjedna.
– Imali smo problema s tučom te nam je uništen veći dio nezaštićenih jagoda. Poskupila je i proizvodnja za nekih 20 posto u odnosu na lanjsku godinu, ali mi s cijenama ne idemo u nebesa – kazala je Lazić.
Prve jagode su uvijek skupe, ali već sad ih ima na svakom koraku u Čukovcu. Dugoročne prognoze im idu na ruku te očekuju najbolju godinu do sada. Samo Lazići proizvedu oko četiri tone jagoda u sezoni koja traje manje od mjesec dana.
Izvještavaju: NIKOLA WOLF I HRVOJE JURČIĆ