Jedino još on u mjestu zna napraviti pravi dravski čon

Podravski list profile

Dejan Novoselec (32), mladi stolar iz Legrada, jedini još u cijelom Legradu zna izgraditi pravi drveni dravski čamac, odnosno čon. Nekad je taj posao u ovom mjestu uz Dravu bio itekako raširen i potreban, pa su tako čonove izrađivali Laci Demeterfi, Solni…, a koristili su ih u svom poslu mlinari, šumari, zlatari itd.


Danas čon više nije životna potreba, već čista ljubav prema Dravi i ovom kraju. Tu ljubav gaji i ovaj mladić, koji je dosad za svoje potrebe već izgradio dva čona, a ovaj treći, koji ima u garaži, gradi za prijatelja.


Pitali smo ga sve o tajnama zanata i što je sve potrebno da bi se izgradio dugovječan i čvrst, funkcionalan dravski čon.


– Ovaj čon je hrastov, dug pet i pol metara. Prijatelj i ja napravili smo ga za dva tjedna, a gradimo ga svaki dan po četiri sata, kad dođemo s posla. Iako izgleda gotov, baš i nije. Još je potrebno napraviti mnogo sitnica, treba ga i obojiti, zaštititi od propadanja… – objasnio nam je mladi majstor Novoselec.


Iz čamca će njegov prijatelj pecati ribe, a može povesti i petoricu prijatelja. Daske od kojih je izrađen sušile su se sedam godina. Potrebno ga je sada dobro premazati, i u dravske će avanture najmanje 15 godina.


Pitali smo ga postoje li kakvi običaji kada se novi čamac pušta u promet, poput onih neizostavnih dok je riječ o porinuću brodova.


– Ne postoje pisana pravila, ali kad sam ja puštao svoje čamce, pili smo šampanjac – kazao nam je Novoselec.


Drveni čamac, uvjeren je naš sugovornik, nikako se ne može usporediti s plastičnim, iako je na Dravi sve manje drvenih čamaca. Mijenjaju se vremena, ali pravi znalci znaju vrijednost pravog drvenog čona. Zahvaljujući ovom mladom Legrađaninu, nema bojazni da će tradicija prestati.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti