Jedinstven projekt u Hrvatskoj: Potiču djecu na čitanje kroz ‘olimpijadu’

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović predvodnica je u domaćem knjižničarskom svijetu, inovacijama i zanimljivim projektima – a jedan od njih je i Olimpijada čitanja – projekt kojim žele poticati djecu na čitanje od najmlađih dana. Upravo danas krenule su i prijave za sudjelovanje u šestoj tradicionalnoj olimpijadi, za učenike nižih razreda, ne samo s područja Koprivnice nego i svih susjednih naselja.

Voditeljica projekta i dječjeg odjela knjižnice Danijela Petrić predstavila je ovaj projekt i istaknula kako koprivnička djeca iz godine u godinu sve češće posežu za knjigom, a u dosadašnjih pet godina provođenja projekta djeca su pročitala gotovo 4000 naslova! Novost je što su djeca ove godine dobila i interaktivnu web stranicu putem koje će se moći prijaviti online, a organizatorima će to pružiti i određenu povratnu informaciju o dječjim preferencijama.

-Cilj je čitanje iz užitka, obavezna lektira nije nešto što u djeci budi preveliki interes. Mi smo odabrali mnogo zabavnih naslova, a zadovoljna su djeca i roditelji – kaže Danijela Petrić, dok je Damir Karić iz Pikant marketinga koji je izradio web stranicu dodao kako će djeca putem web stranice moći kreirati vlastite profile i koristiti tražilice za naslove te na zanimljiv način čitati, pisati i osvajati bodove.

Izdana je i prigodna knjižica, svojevrsni dnevnik čitanja u koji djeca mogu upisivati što su čitali, svoje dojmove, nacrtati omiljenog lika te napisati svoj alternativni završetak. Za svako čitanje osvajat će i prigodne bedževe, što je dodatna zanimljivost. Da je ovaj projekt super, potvrdila je i Karolina Điko, učenica OŠ A. N. Gostovinski, inače ambasadorica čitanja koja smatra da je ovakav način poticanja čitanja pun pogodak.

-Ovo je mnogo zanimljivije od lektire, a i skupljanje bedževa je nešto što će zainteresirati djecu. Dok čitamo ono što nas zanima bolje se udubimo u to i bolje shvaćamo – rekla je Karolina.

Prijave traju do 31. lipnja, a sve što trebate je povesti svojeg školarca na dječji odjel knjižnice i prijaviti se. Olimpijada čitanja traje do 31. kolovoza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI