Jedna zanimljiva “princeza” će uskoro krasiti križevačku gradsku ulicu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Princeza Hedy još je jedna od knjiga iz pera poznatog križevačkog pisca Josipa Petrlića Pjera. Ovaj roman koji je izdan u srpnju ove godine govori o autizmu na jedan sasvim poseban način, a veliku ulogu u njemu ima mačak Ljubi čiju je skulpturu izradio umjetnik Dražen Kuharović. Skulptura i knjiga trebali su biti predstavljeni zajedno, no događaj je zasad otkazan pa smo mi Pjera posjetili u njegovu dvorištu koje sada krasi ova skulptura.

Josip Petrlić Pjer sa skulpturom

– Predstavljanje knjige i postavljanje skulpture trebalo je biti 10. listopada ispred Choco bara u Križevcima jer se i radnja knjige tamo odvija, a sve zajedno napravljeno i u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Križevci kojima zahvaljujem na još jednoj uspješnoj suradnji. Skulpturu je trebala otkriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, što pokazuje i značaj ovog svega, no zbog epidemiološke situacije događaj je zasad odgođen i ne znamo novi datum, tako da je skulptura zasad kod mene – rekao nam je Pjer.

Princeza Hedy je roman za djecu, ali i književni projekt koji promovira Križevce i Udrugu osoba s invaliditetom Križevci, a dio je projekta Križevačke književne trilogije koja se sastoji od slikovnice „Štatutko i Marcel Kiepach“, priče za djecu „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te spomenutog romana Princeza Hedy. Radnja romana se odvija u Choco baru i oko njega, a priča je to o autizmu, empatiji prema napuštenom mačku, socijalnom i iznimno važnom radnom momentu u Hedoni. Glavni likovi su autistični dječak Jan, njegova majka, mačak Ljubi, princeza Hedy (konobarica u Choco baru), priča je i basna i bajka i zbilja.

Osim udruge osoba s invaliditetom Križevci, potencijal je prepoznala i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, ali i svjetska i europska organizacija osoba s invaliditetom. Tiskanje knjige financirala je zaklada za razvoj civilnog društva, a kako se radi o romanu o autizmu, priču je prepoznala i svjetska i europska organizacija osoba s invaliditetom koje je žele prevesti na nekoliko svjetskih jezika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI