Jelka Sobota očuvala ugroženu vrstu cvijeća, jedina u Podravini ima ovu vrstu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jelka Sobota iz Batinski, naselja na području općine Kalinovac, uspjela je očuvati košutice, ugroženu vrstu cvijeća. Punih 20 godina u njenom dvorištu u ožujku i travnju mogu se vidjeti košutice, na što je posebno ponosna.

– Mislim da jedina u Podravini imam košutice. Posebnost košutica je što počinju cvjetati tek nakon pet do osam godina i mogu doživjeti starost od 30 godina. Živim blizu Crnih jarki gdje je nekad bilo glavno stanište košutica, ali su i na tom području skoro nestale – priča nam Jelka Sobota.

Ranijim dolaskom proljeća, dodaje Jelka, pojavili su se i cvjetovi košutice koja plijeni pozornost zvonastim ljubičastim cvijetom prošaranim kockicama.

-Ove godine imam čak 80 cvjetova košutice, a nadam se da će ih iduće godini biti još više – zaključila je Jelka Sobota.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI