Jesensko ispadanje kose – što učiniti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vrlo česta pojava u žena je pojačano ispadanje kose ujesen. Ispadanje može biti blago izraženo, gotovo neprimjetno ili jako, pa je potreban dermatološki pregled, obrada i liječenje.

Normalan je gubitak 40 do 120 vlasi svaki dan, a veći gubitak znak je da se nešto događa i da treba nešto poduzeti. Kosa i korijen dlake vrlo su osjetljivi na sve vanjske utjecaje, a također i na sva stanja u organizmu, pa određene promjene i stanja mogu uzrokovati ispadanje kose. U žena u generativnoj dobi vrlo je često uzrok ispadanja kose manjak željeza jer obilne menstruacije, porodi, dojenje, neadekvatna prehrana uzrokuju manjak željeza u organizmu.

Manjak željeza najbolje se otkriva vrijednostima feritina  jer je većina željeza u tijelu pohranjena u feritinu, proteinu koji pomaže u proizvodnji stanica kose i štiti od prorjeđivanja kose. Loša prehrana s nedovoljnim količinama željeza, obilne menstruacije i porod najčešće su odgovorni za manjak željeza u organizmu.

Stanja kroničnog stresa, pogotovo u stanjima dugotrajne anksioznosti mogu uzrokovati ispadanje kose i prorjeđivanje vlasišta. Vrlo često i same pacijentice povezuju svoje ispadanje kose sa stresom. Sezonsko ispadanje kose u jesen normalna je pojava i vrlo je česta, pa ako je ispadanje najviše do 100 vlasi na dan, nije nešto što treba brinuti, no ako je ispadanje kose jače zastupljeno, svakako je potreban pregled kod dermatologa. Nakon učinjene obrade nastoji se otkriti uzrok te ciljano liječiti tako da se liječi uzrok ispadanja kose te posljedično djeluje i na sam korijen kose. U liječenju se primjenjuju otopine minoksidila ili gotovi pripravci namijenjeni reaktivnom i povremenom ispadanju kose u žena. (zdravobudi.hr)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI