Jeste li čuli za sv. Koronu? Pruža utočište u epidemijama i pruža nadu onima koji vjeruju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Možda je ispod radara prošla činjenica da u vjerskom svijetu postoji stanovita mučenica i svetica simbolična imena Korona. Ova rođena Egipćanka (160 p.Kr.) koja je ubijena u Siriji ima spomendan 14. svibnja, a ponegdje 20. veljače. Štuje se, također i pod imenom “Stephana”.
 
Zaštitnica je, doznajemo i mesara, novca te onih koji pronalaze blago. “Utječuju joj se i protiv epidemija i oluja te za postojanost u vjeri.”, piše portal Ludato.hr. Sv. Korona svoje je mučeništvo podnijela s vojnikom, svetim Viktorom Sijenskim koji joj je navodno bio suprug.

Do nje posebno drže vjernici u u Austriji i istočnoj Bavarskoj, mnoga su mjesta nazvana njenim imenom, a po njoj se nazvao i austrijski novac.

Sveta Korona

Prema nekim povijesnim podacima kao vrlo mlada je postala supruga Viktora – rimskog vojnika iz Siene, kršćanina koji se tijekom progona Kristovih sljedbenika u Rimskom carstvu nije želio odreći svoje vjere. Zbog toga je pogubljen. Mlada udovica također je umrla mučeničkom smrću tijekom progona cara Antonija Pija ili Dioklecijana jer se nije htjela odreći vjere. Štovanje sv. Korone počelo je u Siriji.

Navodno su oboje pogubljeni u Damasku. Relikvije oba supružnika nalaze se u Castelfidardu na jadranskoj obali u blizini Ancone u Italiji. Sv. Korona ili Sv. Kruna, negdje, štuje se kao zaštitnica ne samo od epidemija i lošeg vremena, već je i simbol trajanja u vjeri.

Svi se toplo nadamo da će ova situacija s koronavirusom nestati do njena spomendana sredinom svibnja.

FOTO Internet


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI