Jeste li spremni? U Hrvatskoj ćemo plaćati eurima u 2023.

Vlada je u srijedu donijela Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, dokument u kojem se nalaze sve potrebne aktivnosti dionika u okviru priprema za uvođenje eura u Hrvatsku.

Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom 11. studenoga predstavljen je na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH, nakon čega je prošao i javno savjetovanje.

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da je u javnom savjetovanju ukupno primljeno 20 komentara, od sedam fizičkih osoba i dvije udruge, od čega su tri primjedbe u potpunosti prihvaćene, dvije djelomično, 14 primjedbi i komentara je primljeno na znanje, dok samo jedna primjedba nije prihvaćena.

Ministar je najavio održavanje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj će se poduzeti daljnji koraci. Sjednica će se održati idući tjedan.

Marić je podsjetio da je ključni korak za pristupanje Hrvatske eurozoni bio ulazak u Europski tečajni mehanizam II, što je ostvareno u srpnju.

Nakon ulaska hrvatske u Europski tečajni mehanizam II, vlada i HNB, u suradnji s nizom dionika, pripremili su Nacionalni plan zamjene kune eurom. U njemu je dan pregled svih važnih aktivnosti koje će sudionici iz privatnog i javnog sektora provoditi u narednom razdoblju u okviru priprema za uvođenje eura, naveo je ministar Marić.

U dokumentu se detaljno pojašnjava i opisuje prelazak s kune na euro, pojašnjavaju se temeljna načela procesa uvođenja nove valute, u ovom slučaju eura, objašnjava se tijek procesa zamjena valuta, daje se pregled pravnog okvira na razini EU koji uređuje pitanje korištenja eura kao zajedničke valute, opisuje prilagodbe nacionalnog zakonodavstva potrebne za uvođenje eura, a opisane su i uloge glavnih dionika u uvođenju eura, rekao je Marić.

Uz to, detaljno se opisuje proces konverzije sredstava u kunama u eure, predstavljeni su glavni elementi informativne kampanje, objašnjava se proces i postupak kako se nabavlja i opskrbljuje novčanicama i kovanicama eura, postupak zamjene gotovog novca te se definiraju pravila o tome kako će se cijene preračunavati.

Jedno od osnovnih načela dokumenta je zaštita potrošača, a prema istraživanjima, hrvatski građani se kod uvođenja eura najviše plaše velikog porasta cijena.

Ministar Marić na te je strahove rekao da, poučeni iskustvom drugih zemalja koje su prešle na euro, problema ne bi trebalo biti no kako bi se sa sigurnošću takav scenarij izbjegao krucijalno je istaknuti obje cijene – onu u kunama i onu novu, u eurima. Tako će se spriječiti neopravdano povećanje cijena i neispravno preračunavanje iz kuna u eure.

Donošenjem zakona o euru i izmjenama relevantnih pripisa, rekao je Marić, vlada će tako uvesti obvezu dvojnog iskazivanja cijena koja će biti na snazi 30 dana od odluke Vijeća EU o uvođenju eura u Hrvatsku do 12 mjeseci nakon samog dana uvođenja zajedničke europske valute.

Vlada je i dopunila odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH, koje dobiva i zaduženje za planiranje, praćenje i koordiniranje svih aktivnosti iz Nacionalnog plana zamjene kune eurom.

Radi provedbe svih aktivnosti iz navedenog dokumenta na operativnoj razini, odlučeno je da Nacionalno vijeće, na prijedlog vodećih institucija, ustroji upravljački odbor i koordinacijske odbore te imenuje njihove članove i glavne koordinatore.

I to će se učiniti kroz nekoliko dana, kako bi potom bila održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, rekao je Marić te dodao da su te institucije Ured predsjednika vlade, Hrvatska narodna banka, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo financija.

Ciljani datum za ulazak Hrvatske u eurozonu je 1. siječnja 2023. godine. (index.hr)

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI