Jeste li znali da nedostatak sna možete nadoknaditi? Pogledajte kako…

Početak radnog tjedna nikad ne pada lagano. Većina ljudi, pogotovo s nedjelje na ponedjeljak, loše spava te tjedan započnu umorno i neispavano. I već u tom trenutku razmišljaju o vikendu i dugom spavanju. No, možemo li uistinu nadoknaditi manjak sna za vikend?

Često se znamo posve umorni i neispavani ujutro tješiti s “Doći će vikend, tada ćemo spavati!”. Čini se da to nije samo fraza. Jedna švedska studija provedena na čak 44.000 osoba pokazala je da možemo nadoknaditi propušteni san.

Young woman sleeping

Spomenuta studija, koja je više od 13 godina pratila ispitanike i njihov san, pokazala je kako je manjak sna opasan za zdravlje, ali da ga srećom možemo nadoknaditi. Osobe koje dnevno spavaju pet sati, ugrožavaju svoje zdravlje više od osoba koje spavaju preporučenih sedam sati. No, negativne posljedice na općenito zdravlje smanjuju se kada manjak nadoknadimo tijekom vikenda ili prvom prilikom. No, uvijek postoji ono veliko “ali”.

Novija studija sa Sveučilišta Colorado je pokazala da takav način funkcionira, ali da trajno nije zdrav. Naime, ne možemo svaki tjedan bez negativnih posljedica odraditi tek pet sati i onda za vikend nadoknaditi propušteno. Ispitanici, koji su tako funkcionirali, razvili su veći rizik obolijevanja od dijabetesa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI