Jeste li znali? Kvalitetno meso divljači možete kupiti i od lovaca

Podravski list profile
Cijena kilograma srnetine je 55 kuna, jelena 33, a zeca 90 kuna. Fazani se prodaju po cijeni od 46,51 kunu za komad

Meso divljači, ne računajući trgovačke lance, u našoj se županiji jedino može kupiti u Lovačkom domu lovišta Peski u Đurđevcu koje je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Lovište nudi prodaju fazana, zeca, srne, jelena i divlje svinje, a dostupnost mesa ovisi o samom odstrelu.

– Ni kod nas se ne mogu kupovati manje količine mesa poput kilograma ili dva, već kod krupne divljači isključivo prodajemo cijeli trup ili polovicu. Mi nemamo klasičnu mesnicu pa se zbog toga krupna divljač prodaje po trupu ili polovici – kaže Krešimir Mihaldinec, revirnik lovišta Peski.

Za prodaju na manje količine, dodaje on, potrebna su dodatna ulaganja i formiranje svojevrsnog izdvojenog pogona, a to bi zahtijevalo i dodatnu radnu snagu pa se u lovištu ne razmišlja o klasičnoj mesnici koja bi nudila meso divljači.

– Interesa za kupnju mesa uvijek ima, a potrošači s područja naše županije dobro su upoznati da kod nas mogu kupovati cijeli trup ili polovicu. Najveća je potražnja za mesom divlje svinje i to prvenstveno zbog cijene koja iznosi 25 kuna za kilogram, što nije tako skupo – dodaje Krešimir Mihaldinec.

Ilustracija / Cijena kilograma srnetine je 55 kuna

Cijena kilograma srnetine je 55 kuna, jelena 33, a zeca 90 kuna. Fazani se prodaju po cijeni od 46,51 kunu za komad.

– Uz divlju svinju, velika potražnja vlada i za srnetinom jer su to vrste divljači koje se koriste za pripravljanje pravog lovačkog gulaša. Odredba o sniženju PDV-a na meso na 13 posto odnosila se samo na zeca pa je njegova cijena snižena sa 100 na 90 kuna. U tu odredbu nije uključena ostala divljač pa se cijene za fazane, srnetinu, jelena i divlju svinju nisu mijenjale – kaže Krešimir Mihaldinec.

Svo meso lovište Peski uspijeva prodati jer surađuje i s tvrtkom iz Zagreba koja otkupljuje velike količine. -Taj otkupljivač surađuje s tvrtkom iz Slovenije koja dodatno obrađuje meso i plasira ga trgovačkim lancima. Dio odstrela kupuju i sami lovci koji su “otpucali” tu divljač – zaključio je Krešimir Mihaldinec.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti