Jezero otvaraju za građane: Svi koji žele doći trebaju se učlaniti u našu udrugu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jezero Gat na izlazu iz Đurđevca prema Kalinovcu i Ferdinandovcu ponovno će biti otvoreno za sve rekreativce i ribiče. Goran Marendić vlasnik parcele na kojoj je i sama voda osnovao je Sportsko–rekreativnu udrugu Podravina s ciljem oživljavanja jezera Gat koje je već duže uzrokuje nesuglasice između njega i đurđevačke Zajednice sportsko-ribolovnih klubova.  

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

-Registrirao sam Udrugu i ishodio sve potrebne dozvole za njen rad u kojem je predviđena rekreacija i ribolov, ali ne sportski na jezeru Gat. Kupanje je strogo zabranjeno, a svi koji žele na Gat trebaju se učlaniti u našu Udrugu – kaže Goran Marendić.

Cijena članarine je 200 kuna godišnje i za taj iznos, ističe Marendić, svi rekreativci mogu svakodnevno dolaziti na jezero Gat.

Goran Marendić

-Što se samog ribolova tiče, svi ljubitelji takve rekreacije će doma moći odnijeti maksimalno dvije ulovljene ribe. U planu je i da uredim uzgajalište riba kojeg nema na našem području i krenuo sam u ishođenje potrebne koncesije. Udruga je osnovna s ciljem da jezero Gat ponovno okuplja brojne rekreativce i vjerujem da ću ga ostvariti. Jezero i dalje neće biti dostupno onima koji kupe ribolovnu dozvolu, već isključivo našim članovima. Svi koji se žele učlaniti u Udrugu mogu se javiti na broj mobitela 095/ 500 53 59 – zaključio je Goran Marendić.   

Siniša Filipović, predsjednik đurđevačke Zajednice sportsko-ribolovnih klubova ističe da je temeljem ugovora između Zajednice športsko i ministra poljoprivrede od 17.11.2003. godine te svih rješenja nadležnih službi Zajednica nositelj gospodarenja za sve ribolovne vode do 2023 godine u zoni Đurđevac pa tako i za jezero Gat. Do novonastale situacije, dodaje on, došlo je iz razloga što Goran Marendić tvrdi da je voda u njegovom vlasništvu te da na nju u ribolovnom smislu gospodarenja nemamo pravo.

-Nakon ovakvih navoda uputili smo službeni upit nadležnom ministarstvu o daljnjem postupanju kao i nadležnom ribarskom inspektoru te komisiji za gospodarenje kod Hrvatskog sportsko – ribolovnog saveza. Do ovog trenutka od nadležnih tijela nismo dobili službeni pisani odgovor, ali smo obaviješteni da ribarski inspektor obavlja nadzor zakonitosti nad načinom obavljanja ribolova koji je uveo Goran Marendić. Ističemo da nam ribolovno pravo za spomenutu vodu nije oduzeto – kaže Siniša Filipović.

Po dobivanju službenog odgovora od nadležnih tijela, ističe Filipović, Zajednica će postupiti sukladno uputi, a po potrebi i poduzeti pravne radnje radi naknade štete s obzirom da ovu vodu poribljava prema odobrenom planu upravljanja Ministarstva poljoprivrede i svim zakonskim propisima i to sa šest vrsta riba po čemu su u vrhu nositelja gospodarenja u Hrvatskoj.

-Ovu priliku koristim da obavijestim naše članove da se suzdrže od ribolova na ovoj vodi do okončanja spora. Sukladno zakonu o slatkovodnom ribarstvu sportski ribolov u Hrvatskoj se može obavljati isključivo kupnjom ribolovne dozvole – zaključio je Siniša Filipović.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI