Jeziv zločin u Podravini: Ženu prisilio na seks, mlatio ju i prijetio smrću – dobio 14 mjeseci zatvora

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac (68) s područja Podravine na Županijskom sudu u Varaždinu u utorak je proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv spolne slobode, obiteljskog nasilja i prijetnje smrću.

Premda mu je samo zbog silovanja prijetilo do 15 godina zatvora, odlukom sutkinje Mirne Mavriček osuđen je tek na godinu i dva mjeseca zatvora. Sudski postupak bio je tajni te nismo mogli dobiti nikakve detalje koji bi nam mogli pojasniti zašto je izrečena kazna toliko mala, a glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic objasnio je kako presudu sutkinja još nije obrazložila tako da nam ne može kazati zašto je izrečena kazna manja od zakonskog minimuma.

Jasno je kako je sutkinja Mirna Mavriček prilikom odabira sankcije imala svoje razloge, odnosno olakotne okolnosti kako bi izrekla takvu kaznu, no nažalost, više detalja o tome nismo uspjeli saznati.

Osuđeni se muškarac u pritvoru nalazi od sredine prosinca prošle godine, a sutkinja mu je produljila istražni zatvor do pravomoćnosti. U kaznu mu je uračunato vrijeme koliko je boravio ili koliko će još do pravomoćnosti boraviti u istražnom zatvoru, a realno je moguće da osuđeni muškarac završi na slobodi nakon što presuda postane pravomoćna.

Tužitelji zbog tajnosti postupka i suđenja zatvorenog za javnost također nisu mogli iznositi više detalja o postupku. Kako nam je rekao Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, odluku o žalbi donijet će nakon što prime pisano obrazloženje presude.

Za vjerovati je da će se žaliti na presudu zato što je kazna samo za prvu točku optužnice, a to je teško kazneno djelo protiv spolne slobode, od tri do 15 godina zatvora. Prema presudi sutkinje Mirne Mavriček, 68-godišnjak je nakon suđenja po toj točki optužnice osuđen ublaženo na godinu dana zatvora. Zbog kaznenog djela druge točke optužnice, a to je nasilje u obitelji, osuđen je na četiri mjeseca, a za kazneno djelo prijetnje po trećoj točki optužnice, tri mjeseca zatvora. Objedinjeno, sutkinja mu je izrekla godinu i dva mjeseca.

Do sada su na Županijskom sudu održane tri rasprave, a dvije su odgođene. Do sada je od pokretanja postupka Županijski sud u Varaždinu protiv okrivljenog dvaput produljivao istražni zatvor, a tako je sutkinja odlučila i nakon objave presude u utorak. Vrhovni je sud već jednom odbio žalbu branitelja okrivljenika na rješenje o određivanju istražnog zatvora, a njegovom će se presudom ponovno baviti nakon što Županijsko državno odvjetništvo uloži žalbu. Prema presudi, osuđeni 68-godišnjak mora podmiriti tisuću kuna sudskog paušala, 160 kuna troškova dolaska svjedoka na rasprave i 2.150 kuna troškova sudskog vještačenja.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI