JOŠ JEDNA BLAMAŽA Pravosuđe gotovo 20 godina nije uspjelo riješiti slučaj jednostavne prevare

Od koprivničke tvrtke Bilokalnik-Drvo, koja više ne radi, "majstor" je naručio robu i onda "zbrisao" u Kanadu


Autor: podravski.hr — 26.05.2018. / 10:56 Crna kronika

Oštećeni Bilokalnik-Drvo više ne posluje, u stečaju je od 2012. godine

Zagrebačka tvrtka Pil promet od Bilokalnika-Drva naručila je veliku količinu robe, nakon čega je – ne plativši narudžbu – završila u blokadi, a vlasnik je „zbrisao“ u Kanadu. To se dogodilo još 1999. godine, a ovih bi dana, vjerovali ili ne, trebalo iznova početi suđenje Karlu Šimiću, vlasniku Pil prometa, zbog sumnje da je počinio prevaru s „predumišljajem“.
Pil promet odavno više ne postoji. Iz sudskog je registra tvrtka izbrisana još prije 14 godina. Bilokalnik-Drvo više ne radi, u stečaju je od 2012. godine. No, naše pravosuđe gotovo 20 godina nije uspjelo riješiti jednostavan slučaj u kojemu je kupac naručio i preuzeo, ali nije platio robu.
Ugovor su u listopadu 1999. godine potpisali Šimić i poznati koprivnički menadžer Valent Vrhovski, tadašnji direktor Drva. Sredstvo osiguranja bila bianco mjenica. Račun Pil prometa blokiran je samo mjesec dana nakon potpisana ugovora zbog duga od 2,5 milijuna kuna.
– To upućuje na činjenicu da je okrivljenik, nakon što je kao jedini osnivač i član društva preuzeo veliku količinu robe, koju nije platio, a iza toga se odselio u Kanadu, već u vrijeme zaključenja ugovora s oštećenikom postupao s prijevarnom namjerom – zaključio je Županijski sud u Zadru, koji je dobio u zadaću rješavanje žalbe koprivničkog Općinskog državnog odvjetništa na presudu kojom je Općinski sud u Koprivnici u prosincu 2016. godine Šimića – oslobodio.
Srušivši takav pravorijek, zadarski su suci naložili ponovno suđenje, a Karlo Šimić uredno je pozvan na prvo ponovljeno ročište u Koprivnici zakazano za – 16. siječnja 2019. godine.

 

Valent Vrhovski ne sjeća se ugovora koji nije plaćen

– Ne sjećam se toga ugovora, bilo je to davno, no vjerujem da se nije radilo o milijunskoj narudžbi jer smo u to doba 90 posto proizvodnje plasirali u inozemstvo. Takvih prevara je bilo i smatram da nikad nije kasno da se krivca privede pravdi – rekao nam je Valent Vrhovski.
Šimić bi, proglasi li ga se krivim, mogao dobiti do osam godina iza rešetaka. No, hoće li biti vremena? Zastara u ovom slučaju nastupa u listopadu 2021. godine, što će reći da sudovi imaju manje od tri godine da riješe predmet koji nisu uspjeli riješiti gotovo 20 godina.
A i optuženik je jako daleko. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF