JOŠ JEDNA Novom centru za reprodukciju odbijena žalba, moraju platiti kaznu od 10.000 kuna

To nije prva presuda protiv Novog centra za reprodukciju, već su kažnjeni zbog šverca bikove sperme


Autor: podravski.hr — 12.01.2019. / 14:12 Crna kronika

Sjedište Novog centra za reprodukciju u Križevcima

Križevačkoj privatnoj tvrtki Novi centar za reprodukciju Visoki je prekršajni sud odbio žalbu protiv presude križevačkog Prekršajnog suda iz svibnja prošle godine zbog kršenja Zakona o radu.
Novi centar dobio je kaznu od 10.000 kuna, a direktorica Dinka Milić od 5000 kuna zbog toga što tvrtka radnicima nije dostavljala obračune plaća ili oni nisu imali propisani sadržaj.
U žalbi se tvrdilo kako je kazna prestroga jer je tvrtka počela raditi malo prije no što je ulovljena u prekršaju. Usto, navodilo se kako je Dinka Milić surađivala s organima progona te čak sebi nije isplatila ugovoreni iznos plaće.
No, Visoki prekršajni sud to nije prihvatio, a napomenuo je kako je prvostupanjski sud već izrekao novčane kazne koje su niže od onih koje propisuje zakon. Zakonski je raspon kazni za takav prekršaj između 61.000 i 100.000 kuna za pravnu te između 7000 i 10.000 kuna za odgovornu osobu.
To nije prva presuda protiv Novog centra za reprodukciju. Već su kažnjeni zbog šverca bikove sperme, o čemu smo pisali ovdje.
Također, križevačka tvrtka prije nekoliko mjeseci iznenada je otpustila radnike i ugasila proizvodnju bikova sjemena, o čemu smo pisali ovdje. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF