Kobne noći obitelj je prvi put upalila novi kamin u svojoj vili. Roditelji su poginuli, a kći i unuka preživjele

Tužbeni zahtjev kojim su od zidara Josipa Mikulčića tražili više od 700.000 kuna im je odbijen, a postupak za naknadu štete kreće od nule


Autor: podravski.hr — 01.06.2018. / 17:18 Aktualno

Kuća u kojoj su na Badnjak zbog pogrešno postavljenog kamina stradali roditelji dr. Ljubice Rožman

Punih 18 godina poznata koprivnička liječnica dr. Ljubica Rožman i njezina kći Marija još nisu primile ni lipe odštete za smrt roditelja koji su se ugušili na Badnjak 2000. godine zbog pogrešno postavljenog kamina u kući u koprivničkom kvartu Vinica.
Dogodilo se suprotno. Tužbeni zahtjev kojim su od zidara Josipa Mikulčića tražili više od 700.000 kuna im je odbijen, a postupak za naknadu štete Općinski sud u Koprivnici morat će provesti ispočetka.
Usporedno s kaznenim postupkom koji je pravomoćno završen i u kojem je krivim proglašen samo zidar Josip Mikulčić (72), liječnica je s kćeri pokrenula građansku parnicu radi naknade štete. Još 2012. godine Općinski sud u Koprivnici nepravomoćno je presudio kako im zidar Josip Mikulčić, zaposlenik Kamina Hoyan koji je pogrešno postavio kamin, mora isplatiti 730.000 kuna sa zakonskim kamatama.
Istom presudom odbijen je tuženi zahtjev protiv poduzetnice Marije Vrabelj-Capek iz Koprivnice, plinoinstalatera Muharema Jodanovića iz Legrada i Komunalca. U međuvremenu, prije dvije godine donesena je pravomoćna presuda u kaznenom predmetu, a presudom koju je u petak donijela sutkinja Općinskog suda u Koprivnici Vlatka Ljepojević-Novak na početak je vraćen postupak u građanskom predmetu radi naknade štete.
“Na temelju brižljive i savjesne ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, u smislu zakona o parničnom postupku, proizlazi da je prijedlog za ponavljanje postupka osnovan, dok je tužbeni zahtjev neosnovan u cijelosti”, zaključila je sutkinja Vlatka Ljepojević Novak u rješenju kojim je izvan snage stavila nepravomoćnu presudu za naknadu štete od 2012. godine.
Osim toga, presudila je kako liječnica mora zidaru Josipu Mikulčiću, kojeg je tužila, isplatiti 90.000 kuna parničnih troškova, a tuženi zidar liječnici nešto manje od 18.000 kuna.
Sutkinja je također zaključila kako je dr. Ljubica Rožman kao tužiteljica sklopila ugovor o nabavi i ugradnji kamina s tvrtkom Kamini Hoyan u kojoj je tuženi Josip Mikulčić direktor i radnik, no ne s Josipom Mikulčićem kao fizičkom osobom, kako je podnijela tužbu za naknadu štete. Stav je suda da je Ljubica Rožman trebala tužiti tvrtku, a ne zidara.
Tuženi zahtjev protiv Komunalca je odbijen zato što su djelatnici Komunalca u svibnju 2000. godine pregledali plinske instalacije koje su postavili i utvrdili kako su potpuno ispravne, a dr. Ljubica Rožman kamin je ugradila nakon toga. Također, zbog istog je razloga odbijen tužbeni zahtjev liječnici i protiv građevinske poduzetnice Marije Vrabelj-Capek i instalatera centralnog grijanja Muharema Jodanovića.

Dr. Ljubica Rožman čita izvještaj sa suđenja u Podravskom listu

Osnova za ponavljanje postupka, prema sutkinji Općinskog suda, je i pravomoćna presuda u kaznenom postupku, prema kojoj su tuženice stekle mogućnost upotrijebiti nove dokaze protiv tuženog zidara, no one to, prema njihovoj tvrdnji, nisu učinile. Slijedom toga, navedeno je u obrazloženju presude, ukinute su odluke koje su donesene u ranijim postupcima na Općinskim sudu u Koprivnici, Županijskom sudu u Varaždinu i Vrhovnom sudu.
Što se zapravo dogodilo te kobne predbožićne noći prije 18 godina? Kada su članovi obitelji prvi put upalili kamin, na sam Badnjak, došlo je do trovanja ugljičnim monoksidom koje je rezultiralo neviđenom tragedijom cijele obitelji poznate koprivničke liječnice dr. Ljubice Rožman. Na mjestu je preminuo njezin otac Stjepan Rožman, a deset dana kasnije, 2. siječnja 2001. godine, u bolnici je umrla i majka Dora.
U bolnici su s teškim trovanjem završile liječnica i njezina kći, no na sreću, uspješno su se oporavile.
– Moje roditelje i zdravlje nitko ne može vratiti, nikakva parnica. Nikakvi novci moje drage roditelje ne mogu vratiti. Dugih 17 godina razvlačenja, trauma, koje se ničim ne mogu opisati, pakao kroz koji sam prolazila – kazala je nam je dr. Ljubica Rožman komentirajući prije dvije godine pravomoćnu presudu u kojoj je zidar Josip Mikulčić presuđen kao jedini krivac za tragediju koja je snašla njezinu obitelj. Tom je presudom Mikulčić osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora. Karlo Eisenbeisser
FOTO: NIKOLA WOLF