Još traje nered u ribolovstvu: Ribolovna pravila trenutačno u suspenziji!

Pravilnik o slatkovodnom ribarstvu ne prestaje komešati ribičke krugove. Trenutačno je na javnom savjetovanju. To primarno znači da još uvijek nije na snazi u ovom obliku, što pak znači da je reguliranje pravila u sportskom slatkovodnom ribarstvu u svojevrsnoj suspenziji.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ribička društva prodala su ribolovne dozvole, sugerirajući ribičima da moraju skinuti aplikaciju mRibic, koja je trenutačno funkcionalna, ali neobvezujuća upravo jer pravilnik još nije potvrđen od strane ministrice Vučković. Najveći problem sada je reguliranje popisa ulova, tj. popis riba koje ribiči zadrže nakon ribolova za konzumaciju. Klubovi također nisu svojim članovima, a sve po uputi Ministarstva, izdavali knjižice za upis ulova, koje su dobivali do sada, već je ribičima naloženo da upis ulova upisuju u aplikaciju mRibič.

Stoga se sadašnjim stanjem ribočuvarima bitno otežava obavljanje dužnosti. Pojednostavljeno, način kupnje dozvole, ali i upis zadržanog ulova, trenutačno se provodi po novom pravilniku, koji još nije na snazi, a samim time ribočuvari ne mogu postupati u skladu s predloženim Pravilnikom sve dok ga Ministarstvo ne potvrdi, a to bi se trebalo dogoditi sredinom travnja. Bilo kako bilo, novi pravilnik donosi nekoliko novosti oko prijave ulova, tema koja je do sada privukla najviše pozornosti ribiča.

Budući da ovlaštenika ribolovnih prava najviše zanima koliko su riba ribiči zadržali nakon ulova, prema nekima, novi pravilnik u tom je smislu nedostatan. Pogotovo na teritoriju koprivničke Zajednice klubova, koja ima ogroman broj  ribiča, ali i ribolovnih voda, što uvelike otežava nadzor nad ribičima.

Nekim ribičima sporne su nove odredbe u Pravilniku koje govore kad se smatra da je riba zadržana.

–  Ribič je obvezan označiti zadržani ulov odsijecanjem donjeg dijela repne peraje ribe, osim kod primjeraka riba namijenjenih za prepariranje. Označavanje se obavlja nakon završetka ribolova, odnosno najkasnije prije napuštanja ribolovnog mjesta – stoji u pravilniku.

Negativni komentari idu u smjeru nehumanog ponašanja prema životinjama, odsijecanjem dijela tijela, ali i samog koncepta prijavljivanja. On koji kritiziraju pravilnik govore da ovakav način prijave ima velik prostor za manipulaciju od strane ribiča. Naime, ribič je ribu dužan označiti i upisati tek netom prije odlaska iz ribolova.

Dio ribiča smatra da se svaku ribu u čuvarici treba smatrati zadržanim ulovom i da se takva riba mora odmah netom nakon što je izvađena iz vode upisati kao zadržani ulov. To se spominje zato što ribič može ribu uzeti kući na kraju ribolova bez da ju je prijavio, a ako bi on imao obvezu ribu prijaviti kao zadržanu netom nakon ulova, ta bi se situacija izbjegla jer ribiči ne bi riskirali kaznu u slučaju da ih posjeti ribočuvarska služba u trenutku dok imaju ribu u čuvarici, a nije prijavljena kao zadržana.

Druga novost u pravilniku je što on podrazumijeva rješenje, barem za ovu godinu, za one koji nemaju pristup računalu ili pametnom telefonu.

– U slučaju objektivnih razloga za nemogućnost upisa podataka o zadržanom ulovu u aplikaciju, ribič je tijekom 2021. godine obvezan, prije napuštanja ribolovnog mjesta, evidentirati podatke o provedenoj ribolovnoj aktivnosti u papirnatom obliku (propisan je posebni obrazac op.a) i te podatke unijeti u aplikaciju najkasnije do 15. siječnja 2022. – stoji u Pravilniku.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI