Josip: Muralima sam odao počast gradovima koji su obilježili moj život

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mnogi umirovljenici svoje umirovljeničke dane krate uređivanjem svoje kuće i okućnice. Ludbrežani Zdenka i Josip Juras u tome nisu iznimka, jedino što su oni uređenje odradili do posljednjeg detalja.

Gotovo da i nema dijela kuće u kojem njihove ruke nisu bojile kistovima ili pak dodale neki detalj. Nakon što su uredili unutrašnjost kuće i okoliš, na red je došla i visoka zidana ograda sa zapadne strane dvorišta.

Josip Juras

– U mirovini sam 12 godina pa sam, krateći vrijeme, prije dvije godine odlučio napraviti tri zidna murala od stiropora. Prvi je mural Starog grada Varaždina jer sam tamo išao u srednju Rudarsku školu i na Geotehnički fakultet. Drugi je mural Stari grad Ljubljana jer sam tamo 35 godina radio u Geološkom zavodu i zaradio mirovinu. Treći mural je dvorac Batthyany jer sam tu rođen i tu u Ludbregu provodim umirovljeničke dane. Sva tri dvorca napravio sam od stiropora koji sam zalijepio i premazao ljepilom za keramičke pločice. Zatim sam sve obojio akrilnim bojama te na kraju zaštitio od vremenskih utjecaja bezbojnim lakom – rekao je Josip.

Josipu je za svaku zidnu sliku trebalo po mjesec dana neprekidnog rada. U uređenju kuće i okućnice svesrdno mu pomaže supruga Zdenka koja također ima svoje hobije.

Zdenka Juras

– Već godinama sakupljam šarene kamenčiće i školjke koje međusobno lijepim i bojim bezbojnim lakom. Na taj način nastaju tegle, zdjelice i ostali ukrasi za hodnik i dnevnu sobu. Moram priznati da u posljednje vrijeme malo posustajem jer godine ipak čine svoje – rekla je Zdenka. No, Zdenka i Josip imaju svog nasljednika, sina Denisa, koji će sasvim sigurno nastaviti održavati kuću svojih roditelja. Naime, Denis se već ponudio svome ocu napraviti rasvjetu kako bi prekrasna tri dvorca bila vidljiva i u mraku. Dolaskom proljeća i duljih toplijih dana Jurasovi dvorci još više dolaze do izražaja, a građani Ludbrega sada čekaju što je sljedeće. (dv)

FOTO Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI