Josip Petrlić Pjer izdaje dječju trilogiju u svrhu razvoja prigorskog turizma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Josip Petrlić Pjer, pjesnik te pisac za djecu i odrasle i svestrani umjetnik iz Križevaca, ovih dana izdat će još jednu slikovnicu, Štatutko i Marcel Kiepach, a u travnju i svoj roman za djecu Princeza Hedi. Ta dva djela dio su trilogije  (slikovnica Ana i vlakić putuju u Sveti Petar Orehovec izdana je prije mjesec dana), kojom Pjer želi promovirati turizam, prvenstveno učenika, u križevačke krajeve. Prvu slikovnicu, Ana i vlakić putuju u Sveti Petar Orehovec, ilustrirala su djeca i prava je promocija ove prelijepe općine.

– Drugu slikovnicu iz trilogije, Štatutko i Marcel Kiepach, ilustrirala je Boba Csik, koja je pobijedila na natječaju. Moja je želja bila da je ilustrira netko tko dobro poznaje vizure grada, a Boba je zasigurno ta osoba. Inače, Marcel Kiepach prerano je otišao, stradao u Prvom svjetskom ratu, a bio je genij od djeteta. Sa 16 godina izumio je dinamo, koji svi danas koristimo. Svirao je i mnoge instrumente. Dvorac gdje je živio bio je uz neboder, a obitelj Kiepach je bila najznačajnija obitelj u povijesti Križevaca. Od te obitelji preostala je samo sestra Elza, koja danas živi u Austriji. Strašno mi je žao što je njihov dvorac srušen. Štatutko zapravo priča o povijesti Križevaca, pisan je u stihovima s rimom, tema je bila vrlo zahtjevna. U priči se pojavljuje i starac Vrabac, star 767 godina, kao i Križevci. Dvije godine sam smišljao naslov slikovnice, a tekst sam pisao jako teško, čak četiri mjeseca, što mi inače nije svojstveno. Morao sam paziti na povijesne detalje i sve to ukomponirati da bude pitko, čitljivo, simpatično, za djecu i za odrasle – objasnio je Pjer.

Josip Petrlić Pjer

U romanu Princeza Hedi dječak je autističan, priča je slojevita te je svi uspoređuju s Malim princom. Financirana je preko Udruge invalida i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

– Kao književnik, osim u vrtićima i školama, radim i s djecom s posebnim potrebama. Ta su djeca jedinstvena, svako ponaosob, i ponosan sam što ih sve uspijevam motivirati da se osjećaju ugodno i sudjeluju u druženjima. U Princezi Hedi htio sam skinuti stigmu s određenih zanimanja, poput konobarica, pa je tako Princeza Hedi upravo tog zanimanja. Htio sam mnogo edukativnosti, ali ne nametljive. Roman je također bio zahtjevan za pisanje. Radnja se odvija u Čoko baru Hedona, a poanta je da se mi ne znamo nositi s nečim drugačijim, posebnim, ali da to ipak možemo prevladati – objasnio je Pjer i dodao da je cilj stvoriti turizam za djecu, školu u prirodi. Djeca bi upoznavala grad, a potom išla u Orehovec u školu u prirodi. Tamo bi se igrala i upoznavala floru i faunu kraja, a na kraju bi sve završavalo književnim susretom s Pjerom.

– Zanimljivo je to da u Orehovcu zaista namjeravaju stvoriti vlakić, skulpturu vlakića preko fondova. Meni je želja stvoriti turistički vodič za djecu. Djeca već sada dolaze ovdje, zanima ih tvornica čokolade, i potrebno je dati im sadržaj bar četiri pet sati. Često me zovu na književne susrete u prirodi u kojima ima i igara poput potezanja užeta, pa zašto ne bismo i ovdje imali nešto slično. Primjerice, plan je da djeca dođu u knjižnicu, a odmah pokraj je crkva sv. Florijana. Naglasak ne bi bio na godini njene gradnje, već djeci protumačiti neka pokušaju zamisliti kako je to bilo graditi u vrijeme kad nije bilo bagera, a da onda usput spomenete godinu gradnje. Sve bi im se pokušalo približiti kroz neke štiklece, njima razumljive – objasnio je Pjer.

Najesen mu je plan izdati knjigu poezije Zavrti svoj kišobran, a pun je ideja pa, kaže, ne zna kamo dalje krenuti.

– Ova knjiga trebala je biti peta, a ispala je osma. Zaokupljaju me moderne teme, djeci danas bliske i u tom ću smjeru sigurno nastaviti – zaključio je Pjer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI