Josip: Užas, već 14 godina ne mogu do svog novca iako je sud bio na mojoj strani

Već 14 godina pokušava se Josip Sakač naplatiti na temelju presude Općinskog suda u Novom Marofu, ali sustav i, kako izgleda, snalažljivost tuženika, to mu onemogućuju. Ovo je još jedna priča o načinu kako se može zaobići sustav i izbjeći izvršenje onoga za što postoji jasan sudski nalog i to činiti gotovo 15 godina, kako izgleda, sasvim legalno i bez posljedica.

Sve je počelo još 2005., kad je Josip Sakač iz Kapele Kalničke, mjesta u općini Ljubeščica, između općine Kalnik i Novog Marofa, kupio kamion od svog poznanika. Prema presudi, cijena je bila 8000 eura, s tim da je dogovoreno da će Josip platiti 5000 eura odmah, a tri tisuće eura nakon obavljenog prvog prijevozničkog posla.

Josip Sakač

– Jedni razlog zašto sam kupio kamion od prodavatelja je što mi je on jamčio da će mi srediti unosan posao prijevoza robe u Irak, a to je ustvrdio i sud u presudi. Bilo je dogovoreno da drugi dio cijene platim nakon što odradim turu u Iraku, a dogovoreno je da će mi prodavatelj srediti taj posao. To je bio jedini razlog zašto sam kupio kamion od njega. Radilo se o visokorizičnom poslu i zato je zarada trebalo biti nešto veća – objasnio je Josip Sakač.

No, nakon primopredaje kamiona i isplate od pet tisuća eura u dvije rate, od posla u Iraku nije bilo ništa, pa tako nije došlo niti do isplate drugog dijela kupoprodajne cijene jer, kako se može zaključiti po presudi Općinskog suda u Novom Marofu, prodavatelj je zbog neisplate spomenutih 3000 eura uzeo natrag svoje vozilo, ali istodobno ne vrativši već uplaćenih 5000 eura.

– Došao je kad mene nije bilo kod kuće i jednostavno uzeo kamion. Od tada ne mogu doći da svog novca niti vozila – objasnio je Josip Sakač.

Kako postoji pravomoćna presuda kojom se ukazuje da je Josipov bivši poslovni partner njemu dužan vratiti pet tisuća eura, Josip je pokušao svoje potraživanje naplatiti ovrhom, a taj proces traje više od  14 godina. Ne zbog toga što prodavatelj kamiona nema imovinu koja bi se moglo ovršiti, nego ju je, kako tvrdi Josip, koji je to potkrijepio i dokumentacijom, svaki put uspio prodati prije nego što je ovrha napravljena.

 – Iskreno, više se ne sjećam koliko sam puta dobio rješenje o ovrsi koje sam pokušao realizirati. Svaki put ta imovina, a uvijek se radilo o vozilima u njegovu vlasništvu, prije nego što bi se ovrha realizirala, on bi ih netom prije toga uspio prodati. Kako su rješenja o ovrsi dolazila, tako se on vozila rješavao i tako već 14 godina. Ne razumijem kako je to moguće. Očito je dobio informacije o ovrsi prije nego što je samo rješenje došlo do njega – ogorčen je Josip Sakač, koji nam je pokazao brojna rješenja o ovrsi, od kojih se niti jedno nije realiziralo.

– Istupam javno jer mislim da treba ljude upozoriti da postoje mnogi koji znaju kako iskoristiti sustav ili u njemu imaju veze. Uzalud meni sudske presude. Stoga je uvijek potrebno biti oprezan. Desetljeće i pol već pokušavam pretvoriti u djelo ono što piše u sudskoj presudi – objasnio je Josip Sakač.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI