Jučer deset ibisa na poljima Ludbrega, a u svijetu opstalo samo 200 – 250 jedinki

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jučer je skupina od deset ćelavih ibisa posjetila Podravinu. Ptice su viđene na poljima pokraj Ludbrega i ovih deset ptica čini najveće jato ove vrste zabilježeno na području Hrvatske. Ova vrsta ptice izumrla je u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje jedinke te vrste su se gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a u zadnje vrijeme privlači ih i Hrvatska pa znaju posjetiti Primorje i Zagreb – izvjestili su iz udruge Biom.

– Početkom godine odjeknuo je slučaj stradanja dva ćelava ibisa u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Ova je grupa u preletu i krenula je južnoistočno uz Savu. Nadajmo se da će ovaj put ptice sigurno i neometano boraviti u našoj zemlji – komentirao je Boleslaw Slocinski iz Udruge BIOM koja je jedna od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik najveće svjetske mreže za zaštitu ptica BirdLife u Hrvatskoj, a nešto više rekli su i o samim Ibisima.

– Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima, pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja. Ponovne pojave ibisa u Hrvatskoj su moguće zahvaljujući projektu LIFE NorthernBald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija u Njemačkoj i Austriji. U umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi se oko 140 jedinki koje lete prema jugu na prezimljavanje u Italiju – priopćili su iz udruge.

Foto: Waldrappteam | LIFE Northern Bald Ibis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI