JUNACI IZ SUSJEDSTVA: Pas žućo ga doveo do bake, on ju je izvukao iz kuće u zadnji čas

Podravski list profile

Mladen Maljak, pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rasinja, prošli je tjedan iz goruće kuće spasio teško pokretnu susjedu Mariju Pakuza i tako se prometnuo u pravog heroja. Kako se sve odigralo i što se točno dogodilo, ispričao nam je sam Mladen Maljak.

– Gledao sam televiziju i nestala mi je slika na Maxtv-u. Čuo sam nešto vani i pomislio da mi je netko došao u goste. Izašao sam van i vidio da gori susjedina kuća. Onda sam brzo nazvao zapovjednika, on je automatski aktivirao sve vatrogasce preko službe, a ja sam za to vrijeme otišao k susjedi i izvukao je van. Sva je bila u dimu, već je oslabjela i bila dezorijentirana, ali nije primijetila da joj gori kuća – prisjetio se Mladen Maljak dodajući da bi se baka ugušila u dimu da je ostala još koju minutu.

Baka Marija dan nakon požara

– Kad sam je izvukao, nastao je problem jer se na svu silu htjela vratiti u kuću, nije znala gdje je i što joj se događa. Sreća da su došli susjedi koji su je zadržali, a ja sam brzo sve pripremio za gašenje, otvorio vrata dvorišta, pripremio hidrant – kazao je Maljak i dodao još jedan zanimljiv moment u cijeloj priči: bakin pas doveo ga je do starice, doslovno ga je vodio u kuću jer je osjetio opasnost.

Inače, Mladen Maljak aktivni je vatrogasac već 20 godina u DVD-u Rasinja. Rodom je iz Virja, no tek se u Rasinji učlanio u društvo. Skroman, kakvi i jesu pravi heroji, dodaje da to što je učinio nije nešto za što bi ga trebalo nagraditi, već bi tako trebali reagirati svi ljudi koji se nađu u njegovoj situaciji.

– Bila sam v kući, televizor je gorel, al ja nisam nikaj čula. Zgleda da se samo nekaj vužgalo. Bila sam vnutra i došel je sused, on vam je vatrogasec. Odnesel me je van – rekla nam je baka Marija u ponedjeljak, sretna što nije stradao i njezin jedini ukućanin, pas Žućo.

Da se našla u buktinji, teško bi se sama spasila jer se teško kreće, ne samo zbog godina, nego i stoga što je nedavno ozlijedila nogu.

Gorjela je kuća, a vatrgoasci su je uspjeli spasiti

– Pofurila sam se vrućom vodom po nogi, moram iti na previjanje – kazala je baka Marija. Šteta u požaru na kući 83-godišnje Marije Pakuze je čak 50.000 kuna, izvijestila je podravsko-prigorska policija.

Navode kako je došlo do kratkog spoja u električnim instalacijama.

– Požar se pojavio u subotu oko 22 sata i proširio na zidove i krovište kuće koje je djelomično izgorjelo. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Koprivnica i DVD-a Rasinja – navodi policija.

Susjed nije samo spasio baku Mariju, nego je odmah alarmirao kolege, pa se DVD Rasinja brzo prihvatio gašenju vatre. Pripomogli su i drugi vatrogasci te je izbjegnuta veća šteta na ionako trošnoj kućici u Rasinji.

Junak: Pas Žućo

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti