Jutarnji list: Prva naplata “proširene imovinske koristi” u povijesti antikorupcijskih suđenja

Podravski list profile
Belodin A Alergija 941x177

ZAGREB, 23. travnja 2019. (Hina) – Prva izvršna presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi u povijesti hrvatskog pravosuđa provedena je u slučaju osuđenog voditelja Porezne ispostave Centar Zdravka Markača, nakon što je njegova majka uplatila u državni proračun 1,07 milijuna kuna, piše u utorak Jutarnji list.

U koordiniranoj akciji policije i USKOK-a kodnog imena Dubai 2009. tadašnji voditelj Porezne ispostave Centar Zdravko Markač i porezni inspektor Ranko Vukoja privedeni su nakon što su primili i međusobno podijelili 35.000 eura mita. Uz njih je priveden i financijski inspektor Željko Sičaja koji je, prema optužbi, preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku jednog poduzeća, za što su onda Markač i Vukoja tražili mito. 

Prvo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu provedeno je brzo i Markač je u studenome 2009. prvostupanjskom presudom osuđen na četiri godine zatvora, oduzet mu je mito, a na njega su primijenjene zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi, što je bio prvi takav slučaj u praksi. Njemu i članovima njegove obitelji, najviše njegovoj majci, naloženo je oduzimanje čak 3,6 milijuna kuna, što je bio iznos utvrđenog nesrazmjera između vrijednosti njihove imovine i ukupnih zakonitih primanja. 

Vrhovni sud je 2012. ukinuo tu presudu, upravo zbog proširenog oduzimanja imovine jer tijekom suđenja nije ispitana majka Štefanija, na koju glasi velik dio sporne imovine. U ponovljenom postupku u rujnu 2014. Markač je ponovno proglašen krivim ali mu je kazna umanjena na dvije godine zatvora i na oduzimanje nepunih 1,1 milijun kuna, piše Jutarnji list u broju od utorka.

Na tu presudu žalili su se i USKOK i obrana, a Vrhovni sud o žalbama je odlučivao četiri godine poslije. U studenom 2018. djelomično je prihvaćena žalba USKOK-a pa je Markač osuđen na tri godine zatvora, a potvrđen je dio koji se odnosi na prošireno oduzimanje imovinske koristi pa su Markač i njegova majka morali platiti 1,07 milijuna kuna, a Markač je dobio i petogodišnju zabranu obavljanja posla državnog službenika.

U nekim drugim slučajevima neki su optuženici uspjeli “skloniti” imovinu na članove obitelji i sada je ovo prva presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi, piše Jutarnji.

(Hina) xsb ysb

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti