Jutarnji list: Prva naplata “proširene imovinske koristi” u povijesti antikorupcijskih suđenja

Podravski list profile

ZAGREB, 23. travnja 2019. (Hina) – Prva izvršna presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi u povijesti hrvatskog pravosuđa provedena je u slučaju osuđenog voditelja Porezne ispostave Centar Zdravka Markača, nakon što je njegova majka uplatila u državni proračun 1,07 milijuna kuna, piše u utorak Jutarnji list.

U koordiniranoj akciji policije i USKOK-a kodnog imena Dubai 2009. tadašnji voditelj Porezne ispostave Centar Zdravko Markač i porezni inspektor Ranko Vukoja privedeni su nakon što su primili i međusobno podijelili 35.000 eura mita. Uz njih je priveden i financijski inspektor Željko Sičaja koji je, prema optužbi, preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku jednog poduzeća, za što su onda Markač i Vukoja tražili mito. 

Prvo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu provedeno je brzo i Markač je u studenome 2009. prvostupanjskom presudom osuđen na četiri godine zatvora, oduzet mu je mito, a na njega su primijenjene zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi, što je bio prvi takav slučaj u praksi. Njemu i članovima njegove obitelji, najviše njegovoj majci, naloženo je oduzimanje čak 3,6 milijuna kuna, što je bio iznos utvrđenog nesrazmjera između vrijednosti njihove imovine i ukupnih zakonitih primanja. 

Vrhovni sud je 2012. ukinuo tu presudu, upravo zbog proširenog oduzimanja imovine jer tijekom suđenja nije ispitana majka Štefanija, na koju glasi velik dio sporne imovine. U ponovljenom postupku u rujnu 2014. Markač je ponovno proglašen krivim ali mu je kazna umanjena na dvije godine zatvora i na oduzimanje nepunih 1,1 milijun kuna, piše Jutarnji list u broju od utorka.

Na tu presudu žalili su se i USKOK i obrana, a Vrhovni sud o žalbama je odlučivao četiri godine poslije. U studenom 2018. djelomično je prihvaćena žalba USKOK-a pa je Markač osuđen na tri godine zatvora, a potvrđen je dio koji se odnosi na prošireno oduzimanje imovinske koristi pa su Markač i njegova majka morali platiti 1,07 milijuna kuna, a Markač je dobio i petogodišnju zabranu obavljanja posla državnog službenika.

U nekim drugim slučajevima neki su optuženici uspjeli “skloniti” imovinu na članove obitelji i sada je ovo prva presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi, piše Jutarnji.

(Hina) xsb ysb

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

DHMZ: sunčano i u većini krajeva vruće

Danas će prevladavati sunčano i u većini krajeva vruće. U unutrašnjosti ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a poslijepodne, uz prolazno više oblaka, lokalno je moguć poneki pljusak, uglavnom

Hanfa predlaže Vladi da Poštu proda građanima

Ante Žigman, predsjednik uprave Hanfe, državnog regulatora za financijske usluge, predlaže Vladi premijera Andreja Plenkovića da građanima proda četvrtinu dionica Hrvatske pošte, piše u ponedjeljak

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti