Jutarnji list: Županije nespremne za punu implementaciju Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Podravski list profile

ZAGREB, 25. travnja 2019. (Hina) – Iako je Zakon o zdravstvenoj zaštiti na snazi već gotovo četiri mjeseca, a predviđeno je da će do kraja lipnja krenuti “u život”, odnosno da će se sustav organizirati prema novom propisu, otvara se sve više nedoumica i prepreka za njegovu punu implementaciju, piše Jutarnji list u četvrtak.

Ministarstvo zdravstva, naime, od početka stupanja na snagu tog zakona u siječnju je županijama poslalo čak tri dopisa kako bi se žurno uskladili s odredbama zakona, zadnji je stigao 8. travnja, međutim većina županijskih skupština nije donijela oduke, a imaju zakonski rok do 30. lipnja, navodi Jutarnji list.

Na terenu vlada nezadovoljstvo i nepripremljenost, ne zato što netko ne bi htio provoditi novi zakon, nego zato što se pokazalo da su mnoge odredbe nedorečene i neprimjenjive na isti način u cijeloj državi zbog specifičnosti koje nedvojbeno postoje i koje je trebalo uvažiti kad se donosio zakon. Primjerice nije isto organizirati zdravstvenu skrb u Zagrebu, Lici ili na otocima.

Osobito su nezadovoljni u domovima zdravlja koji bi trebali “organizirati, provoditi i biti odgovorni za zdravstvenu skrb  svojih građana”, a istodobno su im uzeti “alati” kojima bi to trebali ostvariti. Naime, domovi zdravlja moraju dopustiti privatizaciju 75 posto svojih ordinacija, odnosno djelatnosti, čak i u slučaju da nema tolikog interesa liječnika, laboranata ili fitoterapeuta.

Osim toga, još se ne zna kakva će biti nova zdravstvena mreža jer Ministarstvo zdravstva za taj posao ima rok do kraja lipnja, a upravo o mreži ovisi i organizacija sustava na terenu, piše dnevnik.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da su održali sastanke sa županima i da je ministarstvo dalo zakonski okvir koji županije trebaju provesti. “Vjerujem i da hoće jer ne vidim razlog zašto se ne bismo uskladili, možda neki pojedinci otežu, ali ne vidim ozbiljan razlog da to ne provedu”, kaže Kujundžić, a prenosi Jutarnji list.

(Hina) xsb ysb

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI