Kad grmi, zapamtite ove važne savjete – evo što znači kad vidite bljesak!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše dr. Ivo Belan

Svakog dana, na više od 2000 mjesta u svijetu, priroda prikazuje šou svjetla i zvuka, koji oduzima dah, izazivajući milijune munja, koje se događaju zablješćujućom brzinom i strašnom snagom.

Ništa nije tako dramatično kao jaka oluja nabijena elektricitetom. Munje, najimpresivniji dio oluje, iznimno su snažne, daleko više destruktivnije nego što većina nas može zamisliti. Gromovi ubijaju ljude, izazivaju požare, prometne nesreće, oštećuju kuće i druge građevine.

Olujni oblaci razvijaju električni naboj. Između oblaka i zemlje postoji potencijal od milijun volti. Ljeti se munje pojavljuju češće i više nego zimi.

Više od dvije trećine svih žrtava groma bilo je pogođeno dok su bili na otvorenom prostoru. Dvoje od troje njih preživi. Statistike su pokazale da je među smrtno stradalima najviše bilo onih koji su se sklonili pod neko stablo, vozili traktor, plivali, bili u čamcu.

Sigurnosne mjere na koje treba paziti za vrijeme munja i grmljavine

  • Nemojte stajati ispod visokog stabla.
  • Nemojte dopustiti da budete najviši u okruženju (na primjer, u čamcu, na livadi ili na vrhu brežuljka). Ako ste u vodi, izađite van.
  • Odložite metalne predmete koje eventualno držite u ruci (štap za ribolov, palica za golf). Skinite cipele s metalnim dijelovima. Nemojte voziti bicikl.
  • Ako osjetite da su vam se digle vlasi na glavi ili osjetite trnce u koži, to može biti znak da će udariti munja, grom. Čučnite, prignite glavu prema naprijed i obuhvatite svoja koljena. Međutim, nemojte klečati, ležati ili smjestiti se u položaj četveronoške.
  • Uđite u veću zgradu ili kuću. Ili u auto (nisu kotači ti koji pružaju sigurnost, nego metalna konstrukcija. Ne dodirujte metalne dijelove unutar automobila i ne upotrebljavajte radio).
  • Jednom kada ste unutar zatvorenog prostora, najsigurnije mjesto je u sredini najveće prostorije u prizemlju, odmaknite se od kamina ili dimnjaka.
  • Nemojte upotrebljavati telefon ili druge kućanske aparate, koje se uključuju u struju.
  • Odmaknite se od vrata, prozora, radijatora i peći.

Kad nekoga pogodi grom, postoje šanse da je šok samo privremen – ako se djeluje brzo. Opasnost je od oštećenja mozga, ako srce i pluća nisu brzo oživljeni. Poznati su brojni slučajevi u kojima je, na prvi pogled, očito mrtva osoba „vraćena u život“ brzo pruženom pomoći od strane osobe koja je prošla trening srčano-plućnog oživljavanja.

Na kraju jedna misao olakšanja. Ako se bojite kad grmi, jednostavno upamtite: ako vidite bljesak munje, znači da vas je promašilo!

Dr. Ivo Belan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Danas u prometu budite ljubazni

Policijska uprava Koprivničko-križevačka danas provodi preventivnu akciju “Dan ljubaznosti u prometu”. To ukratko znači da će policija vozače bicikala i motornih vozila koji će poštivati

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI