KAD SE KLIMA POŠEMERI ‘Uzgajamo je već desetljećima i nikad nismo imali ovako lošu berbu’

Berba je pokazala da su prinosi podravske kamilice manji do čak 50 posto


Autor: podravski.hr — 23.05.2018. / 16:18 Aktualno

Josip Nemet s kamilicom koju uzgaja već 24 godine

Podravski uzgajivači kamilice s područja Pitomače u ovoj sezoni prisiljeni su zbrajati gubitke. Berba je pokazala da su prinosi manji do čak 50 posto.
Josip Nemet iz Turnašice kamilicu uzgaja na deset hektara. Lani je po hektaru dobio 1200 kilograma, a ove godine između 550 i 600 kilograma po hektru.
– Već 24 godine imam kamilicu i nikad dosad nisam imao tako lošu berbu. Nedaće za nas krenule su još u prosincu zbog blage zime. Plodovi bi se nekako oporavili da krajem veljače i početkom ožujka nije stigla prava zima. Još se poklopilo da pred berbu u travnju nije bilo prave kiše – žali se Josip Nemet.
Bez obzira na to što je na svim područjima urod kamilice podbacio, dodaje Nemet, otkupna cijena neće rasti. Uzgajivači očekuju 12 kuna po kilogramu.
– Povećao se broj uzgajivača, a iako je kod novih upitna kvaliteta, do rasta cijene neće doći. Osobno sam zadovoljan suradnjom s tvrtkom kojoj predajem kamilicu i cijena će biti na razini prošle godine. Bavim se i uzgojem cvijeća te vinogradarstvom pa ću nekako pokrpati minus od kamilice – kaže Nemet.

Tomislav Fras: Na tri hektra uopće nisam imao prinosa

I Tomislavu Frasu iz Kladara, koji kamilicu uzgaja na 17 hektara, prinosi su zbog klimatskih promjena prepolovljeni.
– Na tri hektra uopće nisam imao berbu jer su plodovi bili zatravljeni. Čudna zima i još čudnije proljeće prorijedili su cvjetove – kaže Tomislav Fras.
I za Tomislava ovo je najlošija sezona otkad se bavi uzgojem kamilice.
– Uzgajam i povrće pa se nadam da će sezona biti dobra za paprike, patlidžane i lubenice – rekao je Tomislav Fras.
Inače, podravska kamilica jedna je od najkvalitetnijih u Europi i iznimno je cijenjena zbog svojih svojstava. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ