Kad se žena primi puške i krene u lov: Nama se ne tresu ruke k’o dečkima

Podravski list profile

Lov je u prošlosti smatran kao muška zona interesa, u kojoj žene nemaju što raditi. Kako izgleda, to se promijenilo. Tridesetak aktivnih lovkinja u Koprivničko-križevačkoj županiji veže jedna ista linija, a to je da su u lovu završile preko obiteljske tradicije, te da su, osim što se bave lovom, i majke te zaposlene žene.

– Odrastala sam uz lov, odmalena s ocem i bratom obilazila hranilišta i vodila brigu o životinjama – rekla je Ivana Hrenić čiji je otac Miroslav lovac u LU Sokol Sokolovac te dodala da je u lovu sam odstrel najmanje privlači, a najviše vremena provodi u brizi za životinje te u gađanju glinenih golubova.

Ipak, nisu muškarci samo tako „položili oružje“.

– Kad sam se pridružila društvu, ostali članovi vjerojatno su mislili da ću im prati suđe i pospremati, no prevarili su se. Ja sam odlučila biti ravnopravan član – objasnila je lovkinja Anita Skrt, članica nacionalne ženske Lovačke udruge Dama Dama.

– Na muškarce počne djelovati adrenalin, od toga postanu nemirni i ruke im se tresu. Kod žena je drugačije. U tom trenutku žena se još bolje smiri, izoštri sva osjetila i, u pravilu, preciznije pogađa metu – rekla je Anita Skrt, inače članica lovačke udruge Jelen Drganovec.

– Osim samog lova, u zimskim mjesecima brinem se da divljač na hranilištima ima što za jesti – objasnila je Jadranka Janković iz društva Fazan Ruševac.

Valentina Blagaj jedna je od čelnih ljudi lovačke udruge Srndać iz Svetog Petra Čvrsteca.

– Lovom sam se počela baviti 2009. godine, to je obiteljska tradicija. U mom društvu ja sam jedina lovkinja, ali dečki su odlični, korektni i podržavaju me – istaknula je Valentina, koja je ujedno i članica Izvršnog odbora ove vrlo aktivne udruge.

FOTO: Privatni albumi

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI