Kad se život pretvori u pakao: ‘S 18 godina bio sam u prvoj momčadi Slavena, a onda je krenulo…’

Alkoholizam je dokazano treći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. To nije problem samo pojedinca, nego društva. A naše društvo blagonaklono gleda na konzumaciju alkohola i to se kroz godine ne mijenja – veli Dedi


Autor: podravski.hr — 14.12.2018. / 9:10 Aktualno

Ilustracija / Mladi na tulumima ne poznaju granicu

Svaka treća obitelj ima problema s alkoholizmom, reći će Alen Dedi, predsjednik koprivničkog kluba liječenih alkoholičara (KLA) Centar, jednog od najaktivnijih u Hrvatskoj. Upravo smo u mjesecu borbe protiv alkoholizma (od 15. studenoga do 15. prosinca), a ta je pošast, kao jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, i dalje podcijenjena.
– Alkoholizam je dokazano treći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. To nije problem samo pojedinca, nego društva. A naše društvo blagonaklono gleda na konzumaciju alkohola i to se kroz godine ne mijenja – veli Dedi, koji je i sam prošao desetogodišnji pakao alkoholizma, da bi sada bio u sedamnaestoj godini apstinencije.
Piti je počeo u mladenačkoj dobi – društvo, izlasci, utakmice… S 18 godina kao vrstan nogometaš ušao je u prvu momčad NK Slavena, ali alkohol je sastavni dio i tog naizgled zdravog miljea.
– Kod nas je uobičajeno da se nakon utakmice donese sanduk piva i popije. I tako je to išlo. Zaposlio sam se, oženio, radio sam i imao svoj novac. Nisam nikad pio ‘žesticu’, samo pivo i gemište, ali zabluda je da tako ne možeš postati alkoholičar. Nisam pio svakodnevno, ali bih se napio u prosjeku triput tjedno.
U jednom trenutku prestao sam kontrolirati potrošnju alkohola, nisam mogao stati na dva piva, nego sam pio dok se ne napijem – pripovijeda Dedi.
Prijeloman je bio trenutak kad je dobio epileptički napad i završio u bolnici.
– Odluka o prestanku pijenja kuhala se u meni i prije. Znao sam si reći da ću prestati od ovog, pa onog datuma, pokušao sam piti samo bezalkoholno pivo, no nakon nekoliko dana opet bih se napio. Čovjeku treba jako puno da uopće shvati kako ima problem. Misliš da svi drugi imaju problema jer ti kažu kako previše piješ, ali oni ti zapravo hoće dobro. Napokon sam to shvatio nakon epileptičkog napada, kad sam se našao u bolnici – kaže Dedi.

Najteže je prihvatiti da imaš problem, kaže Alen Dedi

Na liječenju od alkoholizma u Zagrebu je proveo mjesec dana, ali čovjeku, tvrdi, treba barem šest mjeseci da se „pošteno“ otrijezni, da shvati da se otrijeznio.
– Imam tri kćeri i pitao sam se, kad sam otišao na liječenje, zar me moja djeca moraju gledati pijanoga i sramiti se svoga oca? I tako sam razvio strategiju za apstiniranje, rekao sam si: evo, izdržat ću godinu dana. Pa onda: neću sad pokleknuti dok ne završe osnovnu školu. Onda je cilj bio apstinencija dok ne završe srednju školu. Danas kažem da čekam unuke, ali takva motivacija više mi nije potrebna. Sada mi je žao svih onih godina za kojih sam pio – veli Dedi.
Ističe da je uloga kluba liječenih alkoholičara presudna u održavanju dugotrajne apstinencije. U klub je potrebno doći već tijekom liječenja, u njemu su ljudi koji će koji će vas razumjeti i pomoći. Dedi veli da mu, nakon 17 godina apstinencije, dolazak u klub više nema terapijsku važnost, ali svejedno dolazi, zbog drugih. Reći će da će ga obuzeti sreća kad vidi kako je i samo jedna obitelj sretno završila.
– Najveći problem ljudima je ono: Što će netko reći ako odem na liječenje? To je glupost. Ne znaju što propuštaju, ne shvaćaju kako je lijepo kad nemaš brige s alkoholom. Evo samo jedne stvari – zbog posla sam dnevno stotinjak kilometara u automobilu i sada me uopće ne zabrinjava hoće li me policija zaustaviti i tražiti alkotestiranje – pripovijeda Dedi.
U klubu imaju svakotjedna druženja, nekoliko puta godišnje ide se na zajedničke izlete, tu su sportski susreti, stručna predavanja i brojne druge aktivnosti. Prošli tjedan, kad smo došli na razgovor s Dedijem, izrađivali su se božićni ukrasi.
KLA Centar trenutačno broji 54 člana, ali fluktuacija kroz godinu je velika – neki dođu samo nekoliko puta pa prestanu dolaziti, a neki se zadrže dulje vrijeme. Statistika veli kako će tek četvrti liječeni alkoholičar ustrajati u dugotrajnoj apstinenciji.
– Postoji nekoliko mogućnosti za one koji su u dvojbi imaju li problema s alkoholom. Mogu se javiti svome liječniku ili u Zavod za javno zdravstvo, u Centar za prevenciju ovisnosti, a mogu doći izravno k nama u klub, bez liječenja, i pokušati apstinirati uz našu pomoć. Mi ćemo svakoga razumjeti jer smo i sami prošli kroz pakao alkoholizma – zaključuje Alen Dedi. (hš)

Ilustracija / Svaka treća obitelj ima problema s alkoholom

FOTO: CROPIX (Ilustracija)