Kad škola postane tvrtka: Učenici zatrpani narudžbama za proizvode

Podravski list profile

Majstoru Marijanu Vidoviću, negdje odmah poslije deset sati, već po ne zna se koji put zvoni mobitel. On uzima olovku i papir i zapisuje narudžbu, ovoga puta radi se o metalnoj ogradi.

– Evo opet narudžba, stalno nas zovu, imaju povjerenje da će dobiti dobar proizvod – objasnio je Marijan Vidović.

Na prvi pogled moglo bi se reći da se radi o nekoj strojobravarskoj ili tokarskoj radionici, ali ovdje je riječ o praktikumu Srednje škole Ludbreg.

Ludbreška srednja škola postala je u svom okruženju primjer obrazovne institucije koja prati trendove tržišta rada. Kako bi osigurali da njihovi učenici, umjesto na burzu rada, odmah odlaze na svoja radna mjesta, ukinuli su smjerove ekonomist i gimnazije i u potpunosti se oslonili na strukovna zanimanja.

Praktična nastava

No, nije dovoljno samo upisati učenika, već je presudan trenutak u obrazovanju da mladi ljudi, kad izlaze iz sustava obrazovanja, budu obučeni za rad, a ne da taj zadatak ostane na poslodavcu. Upravo oni prvi vrlo brzo dolaze do radnih mjesta.

Toga se drže u praktičnoj nastavi u Srednjoj školi Ludbreg. Učenici, primjerice  kovači ili strojobravari, ne uče o metalu i njegovoj obradi na suhoparnim školskim primjerima, već proizvode proizvode koji imaju svoju svrhu i što je najvažnije, i kupca.

– Glavni nam je cilj da poslodavac, kada zaposli našeg učenika, da u njemu vidi radnika koji već nešto zna o poslu koji će raditi. Upravo zbog toga odlučili smo se za ovaj pristup i našu radionicu otvorili privredi. Kod nas učenici ne savijaju metal samo da bi ga svijali, već sve ima svoju svrhu. Također, u kontaktu smo s tvrtkama u kojima rade učenici koji su kod nas završili srednjoškolsko obrazovanje. Poslušamo poslodavce koji nam najbolje mogu reći što je dobro, a gdje je potrebno poboljšanje u programu – objasnio je Marijan Vidović, glavni majstor u srednjoškolskoj radionici.

Ivančić: Majstori su vrlo uslužni i pomažu nam gdje god nam zapne

– Sve klupe i stolice koje se koriste u srednjoj školi napravili su učenici na praksi. Radimo za privatne naručitelje, ali i za firme. Evo, baš je uspješna ludbreška tvrtka Ducati komponenti nedavno bila naručitelj za neke police – ponosno govori Marijan Vidović.

CNC Operater

U kratko vrijeme koje smo proveli u praktikumu vidljivo je da svatko zna svoje mjesto, a sve je organizirano kao u nekoj tvrtki. CNC operateri izrađuju nacrte i modele, a u strojobravarskoj radionici oni dobivaju i svoje fizičke oblike. Uz to vidi se da nikome nije dosadno niti da se radi bez volje.

– Zadovoljan sam koliko naučim na praktičnoj nastavi. Majstori su vrlo uslužni i pomažu nam gdje god nam zapne. Moram reći da mi je praktični dio nastave draži od onog teoretskog – rekao je Antonio Ivančić, učenik drugog razreda smjera tokar.

Budući da u ludbreškoj Srednjoj školi postoji i vrlo uspješna skupina robotičara,  već postoje projekti koji bi imali za cilj stvoriti nastavni program kakav ne postoji u okolici. – Na prostoru praktikuma, koji je odnedavno u vlasništvu Srednje škole, u planu je izgraditi plastenik u kojemu bi se postavio hidroponski uzgoj, ali uz pomoć  robotskog upravljanja. Dakle, ovdje bi se radilo o robotici u poljoprivrednoj proizvodnji. To je samo jedan od planova kojih ima mnogo – objasnio je Marijan Vidović.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti