Kad škola postane tvrtka: Učenici zatrpani narudžbama za proizvode

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Majstoru Marijanu Vidoviću, negdje odmah poslije deset sati, već po ne zna se koji put zvoni mobitel. On uzima olovku i papir i zapisuje narudžbu, ovoga puta radi se o metalnoj ogradi.

– Evo opet narudžba, stalno nas zovu, imaju povjerenje da će dobiti dobar proizvod – objasnio je Marijan Vidović.

Na prvi pogled moglo bi se reći da se radi o nekoj strojobravarskoj ili tokarskoj radionici, ali ovdje je riječ o praktikumu Srednje škole Ludbreg.

Ludbreška srednja škola postala je u svom okruženju primjer obrazovne institucije koja prati trendove tržišta rada. Kako bi osigurali da njihovi učenici, umjesto na burzu rada, odmah odlaze na svoja radna mjesta, ukinuli su smjerove ekonomist i gimnazije i u potpunosti se oslonili na strukovna zanimanja.

Praktična nastava

No, nije dovoljno samo upisati učenika, već je presudan trenutak u obrazovanju da mladi ljudi, kad izlaze iz sustava obrazovanja, budu obučeni za rad, a ne da taj zadatak ostane na poslodavcu. Upravo oni prvi vrlo brzo dolaze do radnih mjesta.

Toga se drže u praktičnoj nastavi u Srednjoj školi Ludbreg. Učenici, primjerice  kovači ili strojobravari, ne uče o metalu i njegovoj obradi na suhoparnim školskim primjerima, već proizvode proizvode koji imaju svoju svrhu i što je najvažnije, i kupca.

– Glavni nam je cilj da poslodavac, kada zaposli našeg učenika, da u njemu vidi radnika koji već nešto zna o poslu koji će raditi. Upravo zbog toga odlučili smo se za ovaj pristup i našu radionicu otvorili privredi. Kod nas učenici ne savijaju metal samo da bi ga svijali, već sve ima svoju svrhu. Također, u kontaktu smo s tvrtkama u kojima rade učenici koji su kod nas završili srednjoškolsko obrazovanje. Poslušamo poslodavce koji nam najbolje mogu reći što je dobro, a gdje je potrebno poboljšanje u programu – objasnio je Marijan Vidović, glavni majstor u srednjoškolskoj radionici.

Ivančić: Majstori su vrlo uslužni i pomažu nam gdje god nam zapne

– Sve klupe i stolice koje se koriste u srednjoj školi napravili su učenici na praksi. Radimo za privatne naručitelje, ali i za firme. Evo, baš je uspješna ludbreška tvrtka Ducati komponenti nedavno bila naručitelj za neke police – ponosno govori Marijan Vidović.

CNC Operater

U kratko vrijeme koje smo proveli u praktikumu vidljivo je da svatko zna svoje mjesto, a sve je organizirano kao u nekoj tvrtki. CNC operateri izrađuju nacrte i modele, a u strojobravarskoj radionici oni dobivaju i svoje fizičke oblike. Uz to vidi se da nikome nije dosadno niti da se radi bez volje.

– Zadovoljan sam koliko naučim na praktičnoj nastavi. Majstori su vrlo uslužni i pomažu nam gdje god nam zapne. Moram reći da mi je praktični dio nastave draži od onog teoretskog – rekao je Antonio Ivančić, učenik drugog razreda smjera tokar.

Budući da u ludbreškoj Srednjoj školi postoji i vrlo uspješna skupina robotičara,  već postoje projekti koji bi imali za cilj stvoriti nastavni program kakav ne postoji u okolici. – Na prostoru praktikuma, koji je odnedavno u vlasništvu Srednje škole, u planu je izgraditi plastenik u kojemu bi se postavio hidroponski uzgoj, ali uz pomoć  robotskog upravljanja. Dakle, ovdje bi se radilo o robotici u poljoprivrednoj proizvodnji. To je samo jedan od planova kojih ima mnogo – objasnio je Marijan Vidović.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI