Kad smo gladni, šutimo. U mraku i bijedi živimo od mlijeka i malo kruha

Podravski list profile

Imali su sve, a sada nemaju gotovo ništa. Normalan život kakvim su Ana (77) i Marko (79) Nikolić živjeli u Kotor Varošu u okolici Banja Luke rat je pretvorio u patnju.

Stari i bolesni, siromašni i jadni, stišću se danas u sobici trošne kućice u Doljancu nedaleko od Križevaca prisjećajući se svog imanja s kravama, ovcama i konjem, s livadama i oranicama, imanja bez kojeg su ostali preko noći 1992. godine.

– Morali smo pobjeći, događale su se strahote. Našeg susjeda i njegovog sina zaklali su. Drugi susjed skrivao se u ormaru dok su njegovu ženu silovali. Nije se smio ni javiti, zaklali bi ga. Jedan dan došao je autobus i odvezao nas, nismo stigli ni vrećicu ponijeti, samo osobne karte – pripovijedaju siroti supružnici.

Ana je slijepa, bez vida je ostala prije dvadesetak godina. Veli kako joj se zbog njezine šećerne bolesti zavrtjelo u glavi te je nezgodno pala na glavu. Odonda živi u mraku. Izlazak na kućni prag najveći joj je doseg. Dvaput dnevno sama si daje injekcije inzulina.

Stari i bolesni, siromašni i jadni, stišću se danas u sobici trošne kućice

Marko je još u 80-ima obolio od vrlo teške i ozbiljne bolesti – moždane cisticerkoze. Uzrokuju je paraziti koji napadaju mozak i u njemu nastaju mjehurići veličine bobe grozda, a kasnije se razvija epilepsija. Bolest je endemična za područje Banje Luke i okolice.

Prema liječničkoj dokumentaciji, kao prvi pacijent u Europi i među prvih nekoliko u svijetu liječen je preparatom prazikvantelom, koji je ubio parazite u mozgu, ali su ostale trajne posljedice.

Nakon protjerivanja u Hrvatsku, dobio je i glaukom, zbog kojeg je oslijepio na lijevo oko, a desno mu je djelomice spašeno operacijom.

Bilješka iz zagrebačke klinike na kojoj se liječio mnogo govori.

– Prema našim spoznajama, radi se o toploj, miroljubivoj i za obitelj brižnoj osobi. Kad je s cijelom obitelji prognan, došao je k nama u bolnicu. Tu smo ih zbrinuli koliko smo mogli, a potom mu je nađen smještaj u selu Doljancu u vrlo skromnim uvjetima. Za sina, koji ima petero djece, tražio je smještaj u drugoj kući. To znamo jer je tražio pomoć kod nas i u ministartsvu. Nije imao sredstava da bi se to ostvarilo. Brine se o supruzi bolesnoj od šećerne bolesti – piše u toj bilješci.

Marko Nikolić veli kako im je kuću u Doljancu kupio svećenik iz Zagreba, a bila je ruševnom stanju, bez prozora. Pomalo je svojim rukama obnovio kuhinjicu u kojoj bračni par provodi vrijeme.

Marko Nikolić veli kako im je kuću u Doljancu kupio svećenik iz Zagreba

– Kako živimo? Nikako! Dođu nam iz Crvenog križa dvaput tjedno malo počistiti. Unuk, koji živi u Zagrebu, nekad dođe, pa nam ode u dućan. Imamo sina u Ravnu, ali i on je bolestan i ne može nam pomagati. Ja ne mogu ništa skuhati. Jedemo mlijeko i malo kruha. Ako sam i gladna, šutim, što ću – reći će Ana.

Marko veli kako bi im najviše trebalo malo novca. Uskoro mora u Zagreb na kontrolu, a ne zna kako će.

– Koga god tražim prijevoz, hoće 300 kuna da me odveze tamo i vrati doma – žali se Marko.

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, siroti par bio je metom bezobzirnih lopova, koji su prije nekoliko godina pokrali ono malo novca što je Ana spremila na stranu od pomoći koje je dobila od prijatelja. Došli su im u kuću pod izlikom da mijenjaju stari novac za novi, iskoristivši dobrodušnost bolesnih staraca. Policija je kasnije pronašla lopove, ali Ana i Marko nikad nisu dobili natrag svojih 5000 kuna.

– Gospodine moj dragi, država dobro pomaže. Onoga koji ima. A onome koji nema – ništa! – kazao nam je Marko Nikolić kad nas je otpraćao iz trošne kućice u kojoj živi sa slijepom suprugom. Nije znao hoće li uspjeti otići na zakazanu kontrolu u Zagreb.

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, siroti par bio je metom bezobzirnih lopova

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti