KAD SRCE ZATAJI Šest uređaja za spašavanje života postavljeno je na javnim mjestima. Znate li uopće gdje su i kako ih koristiti?

Nakon što je mladić doživio napad, ekipa Hitne pomoći pristigla je bez liječnika i defibrilatora, aparata za reanimaciju. Da je kojim slučajem u blizini bio postavljen vanjski defibrilator, možda bi mladićev život bio spašen


Autor: podravski.hr — 26.08.2018. / 11:49 Aktualno

Jedan od podravskih defibrilatora postavljen na javnom mjestu

Nedavna smrt 21-godišnjeg mladića usred Zaprešića potresla je cijelu Hrvatsku te razotkrila manjkavosti sustava Hitne pomoći, a  zbog tog slučaja traži se ostavka ministra zdravstva Milana Kujundžića.
Nakon što je mladić doživio napad, ekipa Hitne pomoći pristigla je bez liječnika i defibrilatora, aparata za reanimaciju. Da je kojim slučajem u blizini bio postavljen vanjski defibrilator, možda bi mladićev život bio spašen. Tim povodom istražili smo kakva je situacija u našoj županija kad je riječ o tim uređajima, koje bez problema mogu koristiti i laici.
Većini građana malo je poznato da je na području županije šest vanjskih defibrilatora, od čega čak četiri na području Koprivnice: na bazenima Cerine, u prostorima Koprivničko-križevačke županije, na željezničkom kolodvoru te u prostorima Policijske uprave. U Križevcima je aparat smješten u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, a u Đurđevcu u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe. Također, jedan takav uređaj imaju i Ludbrežani, na Trgu Svetog Trojstva.
Kako doznajemo od Mirjane Hanžeković, ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu, svi aparati postavljeni su početkom 2014. godine i dosad nisu korišteni, a Zavod je za njihovo korištenje educirao dvadesetak osoba iz Policijske uprave, troje djelatnika Županije i 25 djelatnika Zavoda. Rana reanimacija rezultira postotkom preživljavanja većim od 60 posto. Normalan srčani ritam mora se uspostaviti najkasnije u roku od šest minuta. Za svaku minutu više preživljavanje se smanjuje za deset posto do dolaska hitne medicinske pomoći, ističe Hanžeković. (mi)

Više o ovoj temi čitajte u ponedjeljak u novom broju Podravskog lista

FOTO: NIKOLA WOLF