Kad Štef dresira: Cvjetko mora zamijeniti moju staru kobilu Olgu

Podravski list profile

Zaista neobičan prizor zatekli smo u prigradskom naselju Draganovec. Stjepan Seretin i njegov novi pomagač, konj Cvjetko, bili su, kako kaže Stjepan, u autoškoli.

– Konj će mi služiti prvenstveno za rad. Star je pet godina, a danas prvi put u životu ima ham na sebi. Sad sam ga odlučio trenirati da se prilagodi prometu pa sam ga upregnuo da vuče drvo. Nisam ga htio upregnuti odmah u kola, ali i to će doći na red – veli Stjepan.

Kupio ga je na otoku Braču, a zamijenit će njegovu kobilu Olgu koju je prodao ovih dana.

– Cvjetka sam platio tisuću eura, iako nema papire. Ne zna, jadan, niti tko mu je mati, niti tko mu je otac. Dobar je učenik, ali tako mora i biti. Da ne sluša, udario bih ga bičem jer to je jedini način da se životinja nauči određenom ponašanju – objasnio je Stjepan koji s konjima radi odmalena.

Kaže Stjepan kako strogoće treba imati, ali pravedne strogoće.

– Kad ja Cvjetka naučim sve što mora znati, onda će moj posao biti gotov. Kad će za mnom, ako treba, i na krov, onda je konj utreniran. A i to je moguće, samo je potrebno puno vremena i strpljenja. No, neću ga baš tjerati na krov – našalio se Stjepan.

Krenuli su s početnim koracima. – Sad će vući ovo laganije drvo da nauči i osjeti teret. Kasnije ću ga učiti na sve teže terete. Imam još nekoliko kubika drva u šumi i sve ćemo to Cvjetko i ja sami dovesti doma – zaključio je Stjepan.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Baka Ivka upoznala mlade s osnovama tkanja

Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, naselja na pitomačkom području, u sklopu projekta Mladi ruralci organizirala je radionicu tkanja za mlade do 30 godina. Voditeljica

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI