Kad sve prođe, otvarit ćemo vrata mališanima i svim umjetničkim dušama

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevački likovni krug, udruga koja okuplja križevačke umjetnike i slikare, mahom amatere, odnedavno ima novu predsjednicu Marijanu Šatrak, koja je na tom mjestu zamijenila Zdenku Vrabec.  Dopredsjednik je Zoran Homen, tajnica Marija Marcijuš, a još su četiri člana upravnog odbora: Ana Budija, Ljiljana Mišir, Snježana Zelenović i Martin Vujić.  Udruga djeluje već šest godina, a trenutno okuplja 45 članova raznih slikarskih tehnika i rukotvorina, među kojima i dekupaž.

– Skupljamo se svakog četvrtka i svi su dobrodošli. Primamo nove članove koji se bave bilo kojom vrstom umjetničkog stvaralaštva, a želimo da nam se pridruže i djeca. Tako i mali i veliki slikari kod nas mogu naučiti osnove slikarstva te ‘brusiti’ svoj slikarski talent – rekla je Marijana Šatrak. Udruga ima dvije velike izložbe u Križevcima, za Spravišče i Svetog Marka Križevčanina.  

Članovi Križevačkog likovnog kruga

– Svi su članovi jako aktivni, svakodnevno nešto rade. Trenutno uređujemo naše prostorije u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog i s nestrpljenjem čekamo ljeto i kolonije. Samo se nadamo da će do tada proći ova epidemija – objasnila je Marijana Šatrak. Ona sama najradije crta uljem na platnu, a motivi su joj pejzaži, vedute, mrtva priroda, cvijeće i slično.

Što se tiče njenog četverogodišnjeg mandata, plan joj je pomladiti udrugu, uvesti neke inovacije, više druženja među ljudima.

-Ono što mi je uvijek smetalo bila je ta neka zatvorenost za vanjski svijet. Htjela bih da nam dođu svi koji imaju bilo kakve slikarske i umjetničke interese. Sada su vrata otvorena svima, češće ćemo biti u parku, slikati. Također, djeca su nam bitna, ti mali slikari, koji će danas-sutra postati naši članovi i tako će udruga opstati i dalje. Tu su naši članovi, poznati slikar-realist Zoran Homen, profesorica Ivka Kajganić te Valentina Gasteli koji savršeno rade s djecom. Čak 80 posto naših članova stariji su ljudi, umirovljenici, i to želimo promijeniti – objasnila je Marijana Šatrak.

Želja joj je da udruga postane centar umjetničkih zbivanja u gradu jer su jedina umjetnička udruga u gradu. Također, bitna je suradnja s drugim slikarskim udrugama u okruženju, a plan je ove godine sudjelovati na 20-ak likovnih kolonija.

Trenutno se financiraju članarinama, donacijama te gradskim novcem na temelju predanih programa.

– Moram pohvaliti sadašnju gradsku garnituru koja je povećala izdvajanja za udruge, pa tako i našu. Dobili smo gotovo triput više novca nego prije. S druge strane, gradonačelnik Mario Rajn redovito dolazi na otvorenja izložbe, podržava naše ideje, što je izvrsno – zaključila je Marijana Šatrak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI