Kad ustanete 16 minuta ranije, obuzet će vas stres i dekoncentracija

Samo 16 minuta sna manje u odnosu na prosjek rezultirat će stresom i slabijom koncentracijom, otkriva nedavno provedeno istraživanje.

Prema istraživanju, samo 16 minuta sna manje u odnosu na vaš prosjek spavanja može rezultirati time da slabije prosuđujete i teže se koncentrirate tijekom dana, što će ostaviti posljedice na vaš radni učinak. Osim toga, osobe kojima nedostaje tih 16 minuta sna češće se žale na povećanu razinu stresa, što može rezultirati ukupnom manjom produktivnosti, otkriveno je istraživanjem.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sleep Health, a u istraživanju je sudjelovalo 130 odraslih osoba zaposlenih u IT sektoru. Sudionici su ispunjavali anketu u kojoj su bilježili vrijeme odlaska u krevet i buđenja, koliko sati i minuta su spavali te kakva im je bila kvaliteta sna. 

Također, ocjenjivali su jesu li tijekom dana imali problema s koncentracijom, jesu li imali kakvih briga ili negativnih misli. Istraživanje je otkrilo još jednu korelaciju.

Oni koji odlaze ranije u krevet teže se koncentriraju. Pretpostavlja se da je to zato što su zbog manjka sna odlazili spavati ranije, međutim, probudili su se i ranije nego ostali, stoga je riječ o začaranom krugu.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI