Kad vam kupovina popravlja raspoloženje i – vodi u bankrot

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kompulzivno kupovanje, patološko kupovanje, ovisnost o kupovini ili poremećaj kompulzivnog kupovanja karakterizirano je pretjeranim, impulzivnim, stalnim i nekontroliranim kupovanjem stvari usprkos ozbiljnim psihološkim, društvenim, radnim i financijskim posljedicama.

Osobe koje nemaju “ovisnost o kupovanju” kupuju stvari koje su im potrebne i korisne, dok osobe koje kupuju kompulzivno će kupovati kako bi se bolje nosili sa stresom, popravile si raspoloženje, poboljšale sliku o sebi ili zadobili društveno priznanje/potvrdu. Premda kronično kompulzivno kupovanje uključuje žaljenje zbog kupovine, krivnje, srama, zakonske ili financijske probleme, kao i intepersonalne probleme, ove osobe ne uspijevaju u svom pokušaju da se zaustave u kompulzivnom kupovanju.

Podaci pokazuju da je učestalost ovih smetnji tijekom posljednja dva desetljeća u svijetu porasla, posebice je visoka među studentima. Teško je procijeniti točnu prevalenciju, a podaci pokazuju da varira od jedan do 30 posto, ovisno o istraživanom uzorku.

Ove smetnje ne predstavljaju zasebnu dijagnostičku kategoriju, a određene operativne definicije kreću se prema sličnostima s poremećajima kontrole impulsa, ovisnostima o psihoaktivnim tvarima, poremećajima prehrane i drugim ovisnostima kao što je ovisnost o kockanju, ovisnost o internetu i igranju igrica te ovisnosti o seksu.

Još uvijek nije poznata specifična etiologija ovih smetnji. Navode se neurobiološki faktori, iako još nema genetskih istraživanja u ovom području. Kao kod općenito i drugih poremećaja vezanih uz ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, pronađene su abnormalnosti frontoparijetalnoj regiji, pozitivnom potkrijepljenju i limbičkom sustavu. No, trenutno dostupni neurološki dokazi ne daju potpuna objašnjenja točnih neuralnih mehanizama i kognitivnih procesa. Smatra se da u razvoju ovih smetnji, za razliku od drugih tipova ovisnosti važnu ulogu imaju kulturološki utjecaji kao što su poticanje materijalnih vrijednosti, raznolikost dostupnih dobara, dobri prihodi, potrošački pristup, itd.

Smatra se također da su osobe s ovim smetnjama sklone impulzivnom ponašanju, a također da je važna i uloga sustava nagrada-kazna u pojavi i razvoju smetnji, kao i disfunkcionalna emocionalna regulacija.

Smatra se da je rani početak problematičnog ponašanja također zajednička karakteristika ovih ovisničkih aktivnosti, a epidemiološka istraživanja pokazuju da ovisnička ponašanja znaju postati problematična u kasnoj adolescenciji.

U ovoj fazi razvoja društvo može najviše tolerirati impulzivnost i rizično ponašanje ili čak biti poticano od strane vršnjaka, što može formirati potencijalne rizične čimbenike za razvoj ovisnosti. No, neka su istraživanja pokazala porast takvog ponašanja i kod starije odrasle populacije.

Uz kompulzivno kupovanje javlja se niz drugih psihijatrijskih poremećaja kao što su poremećaji raspoloženja, anksiozni poremećaji, ovisnosti, drugi poremećaji impulsa te poremećaji prehrane. Kompulzivno se kupovanje češće javlja kod žena, a kockanje i kompulzivno seksualno ponašanje kod muškaraca. Takvo ponašanje ima svoje kratkoročne i dugoročne posljedice. Neposredno nakon kupovine javljaju se osjećaji sreće, zadovoljstva, olakšanja od stresa, smanjenje usamljenosti – no oni su kratkotrajni. Od dugoročnih posljedica potrebno je istaknuti financijske probleme uz osjećaj gubitka kontrole, što izaziva osjećaj krivnje, grižnje savjesti, srama, depresije, anksioznosti, a osobe često skrivaju od drugih svoje kupovine. Uglavnom su identificirane dvije skupine faktora koji potiču ovakvo ponašanje – psihološki (takve osobe češće imaju poremećaj raspoloženja, poremećaj ličnosti, nisko samopouzdanje, zavist, dosadu) i socio-kulturni čimbenici (što uključuje kupnju prestižnih proizvoda, neplanirano i impulzivno kupovanje). Smatra se da postoji povezanost sklonosti materijalističkim vrijednostima i kompulzivnog kupovanja.

Kao i kod drugih poremećaja kod kojih je prisutna kompulzivna komponenta (kompulzivno seksualno ponašanje, kockanje) te opsesivno-kompulzivni poremećaj, i u liječenju kompulzivnog kupovanja koriste se antidepresivi, odnosno selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina. Osim medikamentoznog liječenja, važno je osobu s ovim poremećajem uključiti u psihoterapiju, a najčešće se primjenjuje kognitivno-bihevioralna terapija te psihoanalitički psihoterapijski pristup.

Izvor: zdravobudi.hr // Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sesvečani uživali u vožnji u kočijama

Konjički klub Podravske Sesvete priredio je smotru konjskih zaprega. Smotra je okupila uzgajivače sa sesvečkog i đurđevačkog područja, a posjetitelji su imali priliku uživati u

Novigraci ugostili Zagrepčane

Planinari iz Novigrada Podravskog nedavno su u svom mjestu ugostili članove Planinarskog društva Susedgrad iz Zagreba te zajedno s njima propješačili značajne točke u tom

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI