KAD ŽIVOT PRITISNE Baka (80) sama brine o bolesnom nećaku i moli Boga da se bunar ne smrzne

Kad se pipa zaledi, vodu nosi od susjeda


Autor: podravski.hr — 13.02.2018. / 16:29 Aktualno

Katica Nikolić (80) - kad je hladno, vode nema

Katica Nikolić (80) iz križevačkog naselja Mičijevac živi staračkim životom i muku muči s brojnim problemima. Osim što je bolesna, možda joj je najveći problem to što zimi nema pitke voda kada to poželi.
Bunar je u funkciji samo kad je temperatura iznad nule, dok je pipa odmrznuta. Otišla je provjeriti jel’ se možda pipa smrznula i ugodno se iznenadila kada je potekla voda.
“Gle, ima vode, a tako je hladno”, izrekla je sretno kao iz puške.
No, dok se cijevi smrznu, što onda, pitali smo baku Katicu.
– Je, onda vode nemam – kratko je odgovorila i objasnila kako mora po vodu za piće, pranje i kuhanje kod susjeda.
Ako njih slučajno nema kod kuće, onda vode uopće ne bi imala. Srećom, do sada se nikada nije dogodilo da potpuno ostane bez vode, rekla je baka Katica.
Živjela je s majkom, sestrom i šogorom, a kako kaže, kada se sve ‘razumrlo’, ostala je sama sa sestrinim sinom koji je također bolestan.
– Tako ipak nisam potpuno sama. Iako sam stara, brinem se o njemu koliko mogu – rekla je Katica i objasnila kako su joj zimi jedina briga drva i skuhati ručak. Zimi ne radi previše.
– Srećom, gladna nisam. Dok zatopli, radim si u vrtu. Posadim graha i drugog povrća tako da se nađe dok ustreba – objasnila je Katica Nikolić i rekla kako joj je život u Mičijevcu dosta težak, no nekako se u svoj skromnosti ipak uspijeva spojiti kraj s krajem. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF