KADROVSKI POTRES Što se to događa? Podravkin glavni čovjek za nabavu napušta kompaniju

Odlazak Vladimira Bunića dodatno će antagonizirati ionako zategnute odnose države i mirovinaca


Autor: podravski.hr — 30.03.2018. / 15:02 Aktualno

Vladimir Bunić (desno), potpredsjednik Podravke za lanac opskrbe

Novi kadrovski potres u Podravki. Vladimir Bunić, potpredsjednik kompanije zadužen za lanac opskrbe, odnosno cijelu nabavu, napušta koprivničku tvrtku. Na njegovo bi mjesto, barem se tako šuška u poslovnoj sedmerokatnici u Starčevićevoj, privremeno trebao doći Velimir Vrhovski, sadašnji izvršni direktor sektora informatike.
Ta informacija dobiva dodatno na težini ako se zna da je Bunić osoba od povjerenja predstavnika mirovinskih fondova u NO-u Podravke koji kontroliraju oko 50 posto vlasništva kompanije. Zato se i njegov odlazak gleda u svjetlu latentnog sukoba državnih, odnosno HDZ-ovih predstavnika i mirovinaca oko upravljanja i smjera kojim Podravka treba ići.
Zbog čega Bunić, koji je na tu iznimno važnu funkciju imenovan prije samo godinu dana, zapravo odlazi iz Podravke? Ovog je časa to teško dokučiti. Dvije su neslužbene verzije koje ovih dana kruže menadžerskim miljeima. Prva, koja dolazi iz krugova bliskih Buniću, kaže kako je to bilo samo pitanje vremena jer su on i šef uprave Podravke Marin Pucar bili u ozbiljnom sukobu zbog politike nabave u tvrtki. Navodno su se upravo zbog toga nekoliko puta ozbiljnije porječkali.

Tko je Vladimir Bunić
Vladimir Bunić, diplomirani ekonomist, u Podravku je stigao prije točno 15 godina, u ožujku 2003. godine, i to s funkcije načelnika operativnih poslova u koprivničkoj Policijskoj upravi. Dogodilo se to u mandatu šefa uprave Darka Marinca i koalicijske Vlade Ivice Račana.
Jedno vrijeme obnaša mendžerske funkcije srednje razine: direktor sektora upravljanja uslugama, proizvodnje, restruktuiranja te savjetnika predsjednika uprave. U prosincu 2012. godine imenovan je za glavnog direktora Podravkine mesne industrije Danica koja je u međuvremenu ugašena kao pravna osoba.
U studenome 2014. godine Mršićeva uprava imenuje ga direktorom rovinjske Mirne. Bilo je to stvarno bacanje u vatru. Podravka je upravo preuzela kontrolu nad Mirnom koja je grcala u problemima i morala se suočiti s teškim naslijeđem prijašnjih vlasnika – brojnim tužbama, kaznenim postupcima i istragama. Može se reći da je Vladimir Bunić u Istru poslan po zadatku kojeg je, čini se, dobro obavio.
Lanjskim dolaskom Pucara na čelo Podravke Bunić je u ožujku imenovan glavnim čovjekom za cjelokupni lanac nabave. Na toj funkciji izdržao je tek godinu dana.

Druga, koju zadnjih dana plasiraju Pucaru bliski menadžeri, kaže kako je Buniću kao kap koja je prelila čašu presudila odluka da Podravka napusti zakupljeno skladište u gradskom prostoru novog Peveca te sklopi ugovor o najmu zgrade starog Peveca na Danici, koja je u vlasništvu koprivničke tvrtke Bineko iza koje stoje poduzetnici Zoran Bijač i Darko Kolarek. Iz Pucarovih krugova tvrde kako je kompanija time ušla u nepotreban sukob s gradskim vlastima.
No, vrh Podravke blizak HDZ-u i gradska administracija kojom kormilari SDP svejedno nisu u dobrim odnosima. Osim Peveca, izvorište nesuglasica su i drugi potezi kompanijskog poslovodstva, poput odluke da raskinu ugovore o oglašavanju na javnim prostorima Grada (Merićeva zgrada na glavnom trgu, primjerice) i pripreme za gradnju vlastitog vodocrpilišta koje bi Grad moglo dovesti u ozbiljan problem zbog gubitka milijunskih prihoda od prodaje vode.
Odlazak Vladimira Bunića, u svakom slučaju, dodatno će antagonizirati ionako zategnute odnose ključnih Podravkinih dioničara – državnih i mirovinskih fondova. To Podravki ne može donijeti ništa dobro, kako god se okrene. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF