KAKAV GAF Na spomeniku kod mjesnog groblja već više od dvadeset godina uklesano je pogrešno ime

Svojoj majci sam na samrtnoj postelji obećao da ću ispraviti povijesnu nepravdu - veli Ivan Boroša-Smoljanović


Autor: podravski.hr — 17.02.2019. / 18:12 Aktualno

Ivan Boroša-Smoljanović s fotografijom svog ujaka

Već više od dvadeset godina u Novigradu Podravskom kod Koprivnice na spomeniku podignutom na groblju u spomen poginulim novigradskim domobranima i ustašama za Drugoga svjetskog rata nalazi se pogrešno ime.
Tvrdi to Ivan Boroša-Smoljanović, koji se u ime obitelji žestoko bori da se ta netočnost ispravi. Da bi faktografski potvrdio kako je na spomeniku ime osobe koja je od bolesti preminula prije izbijanja rata na našim prostorima, dao se u povijesna istraživanja, a trenutačno dovršava knjigu o osobi čije bi se ime trebalo naći na spomeniku.
– Radi se o mom ujaku Ivanu Boroši, koji je poginuo u Rusiji, prema pretpostavkama 1942. godine kao pripadnik lakoprevoznog zdruga Hrvatske legije. A na spomeniku je ime njegova mlađeg brata Stjepana Boroše, također mog ujaka, koji je umro od šećerne bolesti 1940. godine u svojoj 15. godini života – kazao je Boroša-Smoljanović.
Spomenik je dala napraviti Općina, a otkriven je 1995. godine. Na njoj je više od stotinu imena mještana koji su se za rata našli na poraženoj strani. Kako doznajemo, popis nije rekonstruiran na temelju povijesnih izvora, već su se mještani sami prisjetili bližnjih koji su stradali za rata ili na „križnom putu“.
– Ivan Boroša se kao dobrovoljac javio u domobrane. Borio se u Bosni s četnicima, koji su ondje počinili zvjerstva. Potom se javio u lakoprevozni zdrug, koji je osnovan u Zagrebu, a bio je na obuci u Italiji. Kad je Hitler napao Rusiju, zdrug je upućen na tamošnje bojište, a bio je stacioniran kod Miškova u Ukrajini, gdje je, kako pretpostavljam, i poginuo 1942. godine. Za hrabrost ga je pohvalio Pavelić, a dobio je kolajnu i od talijanske komande – pripovijeda Boroša-Smoljanović.

 

Sporni spomenik na mjesnom groblju

Veli kako je njegova obitelj odmah nakon podizanja spomenika kod novigradskog groblja uočila da je umjesto njegova upisano ime mlađeg brata Stjepana. Tražili su od „općinara“ da se to promijeni, no nikad nisu uspjeli.
– Svojoj majci, Ivanovoj sestri, na samrtnoj postelji obećao sam da ću ispraviti povijesnu nepravdu. Načelnika Zdravka Brljeka upoznao sam s problemom i odnio mu knjigu o lakoprevoznom zdrugu u kojemu je bio moj ujak, ali dosad nisam uspio u tome da na spomeniku piše ime koje bi trebalo. Usto, dovršavam knjigu o svome ujaku, pa ako ne uspijem u borbi za njegovo ime, ostat će trag o tome što je istina – kazao je Boroša-Smoljanović.
Načelnik Brljek priznao je da je upoznat s cijelim slučajem i veli kako mu je žao što pogreška već nije ispravljena.
– Moram reći da nismo mogli ući u mijenjanje cijelog spomenika zbog jednog imena, to bi bilo preskupo, i zato je sve stajalo neko vrijeme. No, nedavno smo od klesara doznali kako je moguće prekriti ime grafitnom trakom, na kojoj će pisati ono što treba, te ćemo to u što skorije vrijeme i realizirati – kazao je on.
Dometnuo je kako u potpunosti vjeruje tvrdnjama Ivana Boroše-Smoljanovića i njegovim povijesnim istraživanjima i obiteljskim sjećanjima.
– Popis imena na spomeniku, koliko znam, nije nastao na temelju povijesnih istraživanja, nego su se imena sjetili stariji mještani. Očito su znali za vojnika iz obitelji Boroša, ali su, izgleda, pomiješali braću. Ne vidim da je tu bilo bilo kakve zle namjere, ali svakako to treba ispraviti – rekao je Brljek.
Nakon što smo to prenijeli Boroši-Smoljanoviću, kazao je da će biti zadovoljan spomenutim rješenjem.
– Jedino bismo htjeli da nas iz Općine obavijeste kad će staviti pravo ime jer bismo željeli da svećenik obavi obred kad se ime Ivana Boroše nađe ondje gdje i pripada – zaključio je Boroša-Smoljanović. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF