KAKAV MAJSTOR Fleksericom rezao metalne cisterne pune naftnog mulja kako bi prodao željezo

Muškarac (60) osuđen je na deset mjeseci uvjetnog zatvora


Autor: podravski.hr — 26.01.2018. / 12:32 Crna kronika

Ilustracija / Veće onečišćenje spriječeno je brzom intervencijom

Muškarac (60) iz Đurđevca osuđen je na deset mjeseci uvjetnog zatvora i mora platiti 4000 kuna troškova suda i vještačenja jer je neposredno u blizini jezera i 500 metara od gradskog pročistača u Đurđevcu izrezao tri cisterne iz kojih je istekao naftni mulj i tako zagadio okoliš.
Prema presudi sutkinje koprivničkog Općinskog suda Vesne Piškorec Kuzmić, neodgovorni muškarac je jako dobro znao da se u cisternama nalazi naftni mulj, koji bi ako istekne u tlo ozbiljno zagadio okoliš. Kako se bavi skupljanjem starog željeza, unatoč svemu je razrezao cisterne kako bi dobio sekundarnu sirovinu za prodaju.
Tijekom postupka 60-godišnjak je priznao krivnju. Rekao je kako je s braćom i prijateljima ‘fleksericom’ izrezao cisterne koje su prodali tvrtki Eurometal. Rekao je kako je nakon toga, prema rješenju inspektora, zbrinuo otpad iz cisterni i sutkinji je predočio račun na 3100 kuna koje je platio tvrtki ovlaštenoj za zbrinjavanje opasnog otpada. Cisterne za koje ga se tereti je kupio u Križevcima i dopremio do Đurđevca.
Vodopravni inspektor je očevidom utvrdio kako do zagađenja podzemnih voda u Đurđevcu nije došlo samo zato što je slučaj zagađenja na vrijeme otkriven. Teže zagađenje podzemnih voda naftnim muljem moguće je tek dugotrajnijim izlaganjem i ispiranjem oborinama u tlo, utvrdio je inspektor.
Čakovečki Bioinstitut koji je uzorkovao tlo nedvojbeno je utvrdio kako je tlo zagađeno naftnim ugljikovodicima i kromom. Uzorci su uzeti 30 centimetara iz dubine tla, a vještak je utvrdio da ako zemljište do 2013. godine nije bilo sanirano, da je onečišćenje možda i većih razmjera od utvrđenog. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA