ŠOK Direktor optužen, tvrtka propala, a bivši radnici direktoru moraju vraćati masne pozajmice

Da stvar bude gora, poslovni udjeli koji su upisani na njihovo ime potpuno su bezvrijedni jer Natura Agro više ne postoji


Autor: podravski.hr — 01.01.2018. / 13:22 Aktualno

Željko Blažok (pri slijeva) bio je uhićen u ožujku 2013. godine

Antonio Jaklin iz Koprivnice ipak će bivšem direktoru propale đurđevačke tvrtke Nature Agro Željku Blažoku morati platiti 150.000 kuna povrata pozajmice plus zatezne kamate te podmiriti čak 38.000 kuna sudskih troškova plus kamate. Presudio je tako Trgovački sud u Varaždinu, a postane li presuda pravomoćna Jaklin će, dakle, svojem bivšem direktoru morati platiti ukupno čak 200.000 kuna.
Riječ je o dobro poznatim pozajmicama svojim suradnicima kojima se Željko Blažok pokušao domoći prevlasti u Naturi Agro s obzirom da mu je društveni ugovor tvrtke priječio da bude vlasnik više poslovnih udjela. Zato je Blažok suradnicima davao pozajmice, ovi su tim novcem kupovali vlasničke udjele te odmah ovlastili Blažoka da ih zastupa na skupštini tvrtke. No, Jaklin mu nije želio dati punomoć, pa je sve završilo na sudu.
Pravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Bjelovaru odbijen je zahtjev Jaklina da se ugovor o zajmu od 10. kolovoza 2009. godine i aneks ugovora od 7. prosinca 2009. godine, koji su sklopljeni između Jaklina i Željka Blažoka, proglase nevažećim, kao i ugovor o prijenosu poslovnog udjela od 9. rujna 2009. koji je sklopljen između Jaklina i Željka Dergeza. To je ujedno bio i posljednji Jaklinov pokušaj da sve prikaže fiktivnim poslom u kojem su oni bili samo Blažokovi pijuni, odnosno obični posrednici.
Sud je uvidom u zbirku isprava u sudskom registru ustanovio kako je Antonio Jaklin doista upisan kao vlasnik tri poslovna udjela u nominalnom iznosu od 344.600,00 kuna. Iz toga je jasno kako je Jaklin stekao poslovne udjele društva Natura Agro u nominalnom iznosu od 344.600 kn od Željka Dergeza temeljem ugovora o prijenosu poslovnog udjela od 1. rujna 2009. godine.
Željko Blažok na sudu je naveo kako je podigao kredit u iznosu od oko dva milijuna kuna, nakon čega je sklopljeno više ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela te ugovora o zajmu. Jaklin je bio samo jedan od onih kojima je Blažok davao pozajmice za kupnju vlasničkih udjela. Na temelju toga ugovora o zajmu Blažok je Jaklinu predao novčani iznos od 150.000 kuna, koji je on zatim predao Željku Dergezu, a nakon čega je Jaklin postao i vlasnik poslovnog udjela. Jakllin Blažoku nikada nije vratio posuđeni novac.
Antonio Jaklin je u svom iskazu naveo da je Blažok tijekom 2009. želio postati većinski vlasnik Nature te je s tim ciljem s njime sklopio fiktivne ugovore. Blažok mu je, kaže, naredio da s njim sklopi ugovor o zajmu, a devet mjeseci prije toga sklopio je sa Željkom Dergezom ugovor o prijenosu poslovnog udjela, također po naredbi Blažoka. Riječ je o fiktivnim ugovorima, ustvrdio je Jakllin.

Blažoka se, među ostalom, tereti da je od 2004. do 2010. godine kao direktor Nature Agro i upravitelj PZ Đurđevca naložio da mu se isplaćuju znatno veći iznosi iz ostvarene dobiti društva i zadruge od onih na koje je imao pravo, čime se nepripadno okoristio za više od 430.000 kuna

Na pitanje je li mu Blažok ikad predao iznos od 150.000 kn, Jaklin je odgovorio da ga je jednom prilikom Blažok pozvao uz obrazloženje da od njega treba uslugu – da prenese novac Željku Dergezu, a koji novac mu Blažok duguje za poslovni udio. Nakon toga je Blažok Jaklinu, kako stoji u presudi, “predao kuvertu te je naveo da je u njoj novac koji treba predati Željku Dergezu kao naknadu za poslovni udio, a nakon čega je tuženik tu kuvertu odnio Željku Dergezu. Primopredaja novca se odvila u automobilu, te je prilikom primopredaje kuverte Željko Dergez inzistirao na tome da se kuverta otvori i da prebroji novac. Nakon toga je Željko Dergez pred Jaklinom prebrojio novac i utvrdio je da se u kuverti nalazi 150.000 kn. Nakon opisanog je Jaklin došao u pravnu službu Nature Agro te je inzistirao da se o tome sastavi službena bilješka”.
Trgovački sud, međutim, “iskaz Jaklina ne cijeni istinitim i vjerodostojnim u dijelu u kojem isti navodi da mu je Blažok naredio da s njime i Željkom Dergezom sklopi fiktivne ugovore, te u dijelu u kojem navodi da nikada nije primio iznos od 150.000 kn od Blažoka, dok preostali dio iskaza cijeni istinitim i vjerodostojnim, budući da je isti sukladan drugim provedenim dokazima”.
Iz provedenih dokaza sud zaključuje kako je očito da je “Blažok u cijelosti izvršio svoje obveze prema Jaklinu iz ugovora o namjenskom zajmu od 10. kolovoza 2009., odnosno da mu je predao zajam – novčani iznos od 150.000 kn upravo s ciljem da tuženik tim iznosom kupi poslovne udjele društva Natura Agro od Željka Dergeza. Konačno, razvidno je i da je Jaklin postao stvarni vlasnik tih poslovnih udjela i da je upisan kao jedan od osnivača i članova društva Natura Agro u sudskom registru”.
Otad je mnogo vode Dravom proteklo. Natura Agro krahirala je u stečajnom vrtlogu, a protiv njezina bivšeg čelnika Blažoka i četvorice pomagača podignuta je optužnica zbog višemilijunske štete. Blažoka se, među ostalom, tereti da je od 2004. do 2010. godine kao direktor Nature Agro i upravitelj PZ Đurđevca naložio da mu se isplaćuju znatno veći iznosi iz ostvarene dobiti društva i zadruge od onih na koje je imao pravo, čime se nepripadno okoristio za više od 430.000 kuna. Osim toga, optužen je da je izdao zadužnicu temeljem koje je Natura postala jamac za kredit koji je Blažok uzeo kao fizička osoba, ali ga nije vraćao, pa je kredit umjesto njega vratila Natura u iznosu višem od 198.000 kuna. Tereti ga se i da je pribavio nepripadnu korist drugom trgovačkom društvu na štetu Nature isplatom 700.000 kuna za konzalting usluge iako je znao da takve usluge uopće nisu bile obavljene. Nadalje, optužen je da je pribavio nepripadnu korist Naturi i PZ-u višu od 420.000 kuna ishodivši od više poljoprivrednih gospodarstava da im isporuče 146 tona voća koje zatim nije platio.
Unatoč tome, svi oni koji su umjesto Blažoka udjele Nature Agro kupovali njegovim pozajmicama – sad će mu očito morati vratiti sav novac, i to s kamatama. Da stvar bude gora, poslovni udjeli koji su upisani na njihovo ime potpuno su bezvrijedni jer tvrtka Natura Agro više ne postoji. (rm)
FOTO: ARHIVA